НСИ: С 12.2% е скочила цената на дървата за огрев през септември

В Добрич тон дърва за огрев се търгува за 320 лева

НСИ: С 12.2% е скочила цената на дървата за огрев през септември

Най-евтини са дървата, които продава изградената борса към Държавното горско стопанство,показа репортерска проверка на Добрич онлайн. Дървата се предлагат нарязани и нацепени.  Кубик струва 132 лева, като в тази цена е включен и транспорта в рамките на Добрич. Там и търсенето е най-голямо, а количествата са ограничени.



Борсите продават дървесината за огрев на тон, като цената е 320 лева, с включен транспорт. Минималното количество което трябва да купите обаче е поне 500 килограма.  През лятото цената на тон дърва за огрев се е продавал за около 250 лева.

За разлика от борсата на Горското стопанство, в частните борси дърва има, но и от там отчитат неритмично зареждане. Търсене има и на пелети, както и на екобрикети, които се продават в града. Цената за тон дървесни пелети е 1100 лева.  Цената на екобрикетите също е по-висока от тази през 2021г. През миналия отоплителен сезон имаше разлика в цената на дървесните и слънчогледови екобрикети. Сега за чувал от 25 килограма, цената и на двата вида е 13 лева.

Добрата новина за потребителите -според търговците цената  на дървата за огрев ще се стабилизира. Но все пак зависи и от това какво е търсенето и предлагането и колко студена ще е зимата.