Ретроспективна изложба „Цивилизация“ на скулптора Димитър Янков

На 20 октомври 2022 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в Художествена галерия – Добрич се открива ретроспективната изложба „Цивилизация" на скулптора Димитър Янков.

Ретроспективна изложба „Цивилизация“ на скулптора Димитър Янков

Димитър Янков е роден на 14 януари 1952 г. в гр. Добрич. Завършва средното си образование в родния си град. Тук получава и първите си познания в областта на изкуството от учителя по рисуване Георги Радилов и от дългогодишния си приятел Петър Недков.



През 1980-1989 Д. Янков има участия във всички окръжни и регионални изложби.

През 1991 – реализира първата си самостоятелна изложба в гр. Дегендорф, а по-късно и в гр. Аугсбург, Германия. Негови творби стават притежание на галерии в Дегендорф, Аугсбург, Регенсбург, Берлин, Мюнхен, както и на частни колекции.

През 1997 – проектира и изпълнява в бронз паметника на Захари Стоянов, поставен пред Младежкия център в Добрич. Това е първото му голямо дарение за града. 

Заминава през 1999 за Португалия. Реализира 7 самостоятелни изложби в Лисабон, Калдаш да Раиня, Фигейра да Фош, Гимараеш. Голямо предизвикателство е реализирането на каменната скулптура на светите братя Кирил и Методий в парка пред българското посолство в Лисабон – второто му дарение за България, за което получава правителствена грамота от българския президент.

Номиниран е за скулптура на годината в Португалия за 2003 г. за фигурата „Старецът".

През 2018 – по покана на фондация „Пикасо" година и половина живее и работи във Франция. Участва в три изложби и в Световното биенале на скулптурата на открито в Сен Пол дьо Ванс.

Понастоящем Димитър Янков живее и работи в Добрич.