Противогрипните ваксини ще са при личните лекари следващата седмица

В рамките на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. са осигурени 190 хиляди ваксини, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Противогрипните ваксини ще са при личните лекари следващата седмица

В момента тече паралелното снабдяване с противогрипни ваксини на общопрактикуващите лекари в страната. До петък, 14 октомври, всички лични лекари, подали заявките си за противогрипни ваксини, ще бъдат снабдени със съответните количества. Ваксина срещу сезонния грип може да си постави всеки български гражданин на и над 65 години.


Щамовете, срещу които са насочени противогрипните ваксините, през настоящия сезон са:

A/Victoria/2570/2019 (h1n1);

A/Darwin/9/2021 (h3n2);

B/Australia/1359417/2021 ( b/ Victoria lineage);

B/Phuket/3073/2013 ( b/Yamagata lineage).

От МЗ припомнят, че от началото на 2019 г., съвместно с Националната здравноосигурителна каса и общопрактикуващите лекари, се изпълнява Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. Целта на Програмата е намаляване на заболяемостта и смъртността от сезонен грип и от усложненията, свързани с него, чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастните лица на и над 65 години. Целева група на Националната програма са най-уязвимите, а именно лицата в напреднала възраст, при които тежкото протичане и усложнения намаляват до 60%, а смъртните случаи – до 80%.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че ваксинацията срещу коронавируса няма общо с тази срещу грипа. Става дума за различни ваксини срещу различни вируси. Ваксините срещу грип и срещу COVID-19 могат да бъдат приложени едновременно, като единственото условие е да не се поставят на една и съща ръка.

Противогрипните ваксини се предлагат и в аптечната мрежа, като тази година за аптеките са предвидени близо 110 хил. ваксини.