Арх. Боян Коларов: Политиката е мястото на гражданите

Повод за интервюто с арх. Боян Коларов е неговата публикация във FB след обявяването на резултатите от провелите се вчера Предсрочни парламентарни избори. В нея той написа: „Незабавна оставка на ръководствата в партиите от Демократична България на всички равнища! И ако членските маси не са в състояние да предложат коренно различен модел на работа, просто да разпуснат организациите. И не ми обяснявайте, какви празноти ще се отворят в политическата структура на България - вие сте празни като Космос“.

Арх. Боян Коларов: Политиката е мястото на гражданите

Избирателите в Добрич припознават ли листата на ДБ като собствена? Кое Ви ядоса?



Боян Коларов: „Разбира се, че не. Щом като няма подкрепа, естествено, че не я припознават. Говорим за процес, който е започнал в средата на 80-те години, оттогава върви този регрес в отношението на гражданите към политиката. България, която в онзи момент излезе от тоталитарната “консервна кутия“, не можа да получи онази свобода, която да накара гражданите да осмислят какво значи да бъдеш свободен и да разберат, че трябва ежедневно да се работи с пот за тази свобода.“

Излизайки от тази „консервна кутия“, България се оказва в световната среда на рецесия на политиката и народът не се е захванал за основния смисъл на това да бъдеш гражданин, смята арх. Коларов и допълва: „Това, което очакваме от изборите е погрешно“. 

„На народа са му виновни избраниците, които той нарича политици, а на избраниците, които си мислят, че са политици, им е виновен народът“.

„Политиците сме всички граждани. Политиката е работа на гражданите, които непрекъснато, всекидневно трябва да мислят за общото благо. Задължително трябва да го правят без значение каква е професията им“. 

Защо отказваме да поемем отговорността?

Боян Коларов:  „Защото преди 40 години е властвала една философия, която е твърдяла, че човешкото общество се развива праволинейно, натрупва блага, а след това настъпва период на вечното блаженство, в който вече няма нужда да правим каквото и да било, защото светът сам по себе си ще съществува, за да ни бъде на нас хубаво“.

Боян Коларов казва, че тази философия е погрешна и че хората трябва да се откажат от нея и да бъдат активни граждани. Той иска незабавната оставка на лидерите на ДБ, защото смята, че те изначално са създали тези партийни структури с нагласата, че единствено те са знаещите и ще определят какъв да е животът на гражданите. 

„Те си мислят, че са представители на Господ, което е напълно неморално, не изпълнява основната функция на политиката - да трупа общото благо. И в крайна сметка те водят партийните си структури към провал“ – допълни той. 

Защо, според Вас, ГЕРБ са първи в резултатите на Добрич?

Боян Коларов: „Защото въпреки че ГЕРБ са шайка крадливи престъпници, те симулират системно политическо поведение, което за хората е важно“.  Коларов обясни, че ако това поведение е истинско, то носи устойчивост и стабилност на ежедневието – хората се нуждаят от това. „Но понеже гражданите не са активни, те си мислят, че това поведение е реалност“.

Другата причина според Коларов е, че другите партии и движения изглеждат революционни, а обществото не харесва революциите, защото процесът носи хаос. 

В заключение арх. Коларов заяви, че има лица от партиите от ДБ, които твърдят, че България има нужда от друг народ. „Това ли е смисълът на политиката“, пита арх. Коларов. „Смисълът на политиката е да знаем с кой народ работим и да работим точно за този народ, а не за някой друг“, категоричен е арх. Боян Коларов.