Днес отбелязваме няколко световни празника

Привет, Октомври!

Днес отбелязваме няколко световни празника

Днес празнуваме Световния ден на музиката, на архитектите, на вегетарианците, на кафето. 



Деня на музиката се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО.

Ритъмът и песента са вродени в човешката природа. Пещерните хора се обръщали с песен към невидимите богове и ги молели да ги дарят с богата реколта, да ги пазят от врагове и да им изпращат хубаво време. За да подсилят въздействието на гласа си, те придружавали своите песни с удари на кухи дънери, свирели на тръстика и животински рога – това били първите музикални инструменти

Ден на архитектурата се отбелязва с решение на ХХ-та сесия на Международния съюз на архитектите от 1996 г.

От особена важност е ролята на архитекта, чийто морален дълг е да създава устойчива околна среда с помощта на етична професионална практика в областта на енергията, изпълнението и материалите.

Денят на вегетарианците е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

"Под храна, в широк смисъл, разбираме всичко онова, което човек възприема чрез ума, сърцето и стомаха си", "Истинският вегетарианец трябва да се храни освен с чиста храна, още и с чисти мисли" - казва Петър Дънов.

В деня на кафето се признават усилията на милиони хора по целия свят от производители, фермери, технолози, собственици на кафенета и други, които полагат ежедневни усилия, за да създадат и сервират кафето в подходяща за консумация форма.