Мая Димитрова: Област Добрич има нужда от подкрепа, за да постигне развитието, което заслужава

Промяната за област Добрич може да започне с няколко основни стъпки.

Мая Димитрова: Област Добрич има нужда от подкрепа, за да постигне развитието, което заслужава

На първо място трябва да бъдат положени усилия по отношение на пътната инфраструктура в областта, която е в окаяно състояние. Емблематични примери за това са пътища в общините Генерал Тошево и Добричка, заради които местните хора излязоха през последната година многократно на протести. Като депутат в 47-то Народно събрание Мая Димитрова е провеждала многократни срещи с тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, както и с началника на Областното пътно управление Георги Стратиев относно пътната отсечка от Генерал Тошево до ГКПП Кардам. „Въпреки уверенията, че до края на месец септември този път ще бъде готов и макар че дупките са позакърпени, пътят продължава да не отговаря на очакванията“, категорична е Мая Димитрова. Това е изключително натоварена отсечка, част от международния път II-29, водещ до Варна, оттам преминава и тежкотоварният трафик.



Важен проблем за областта е и пътят Добрич – Варна, затова и първият въпрос като депутат в последното Народно събрание на Мая Димитрова е свързан именно с него. „Този път е изключително натоварен, по него стават много ПТП, за него в същото време дори все още няма проект“, посочи Мая Димитрова и допълни, че никой от досега управляващите не се е замислил над въпроса за възможно разширяване на пътя, за да се постигне по-сигурно и бързо пътуване. Тъжен е фактът, че за АПИ област Добрич не е приоритет, но, по думите на Мая Димитрова, ако правителството на Кирил Петков и четворната коалиция беше продължило своята работа,  то и промените в пътната инфраструктура на областта щяха да са видими. „За да постигнем като народни представители обаче напредък за Добрич и Добруджа, всички трябва да работим като един екип“, заяви Мая Димитрова. 

Основен проблем на областта е и състоянието на водопреносната мрежа и качеството на водата. „Многократно са ми задавани въпроси, свързани с  водоснабдяването, както в приемните ми часове като народен представител, така и сега, по време на предизборната кампания“, посочи Мая Димитрова. Тези дни тя проведе срещи с хора от селата Богдан и Опанец, които с дни нямат вода. „Но, за съжаление, проблемите не са само в тези населени места, а повсеместни“, допълни Мая Димитрова. Според нея спешно трябва да се търси финансиране за поетапната подмяна на водопреносната мрежа в областта. Тя обърна внимание и на проблема с водоизточниците, тъй като тук водата се добива чрез помпи от голяма дълбочина, за тази цел се използва много електроенергия и това оскъпява нейната цена още повече.  „Трябва да се помисли или за нови водоизточници, или ако има съществуващи и неизползвани, те да бъдат приведени в готовност за експлоатация.

Говорейки си за проблемите в област Добрич, няма как да се пропусне темата за здравеопазването и огромния кадрови дефицит, особено на медицински сестри. „Вярвам, че през следващата учебна година, 2023 – 2024 г., филиал на Медицинския университет Варна вече ще функционира в Добрич“, заяви Мая Димитрова. По тази тема са проведени редица срещи – с ръководството на Медицинския университет Варна, с вече бившия министър на образованието, като уверението е, че такъв филиал ще бъде разкрит. „Това е начинът да преодолеем кадровия дефицит на медицински сестри, който е актуален не само за нашата област, но и за цялата страна“. 

Област Добрич е най-отдалечената от София област в страната, но наша задача е да я приближим чрез работата си като народни представители до властта!

За социална и сигурна държава гласувайте за БСП с бюлетина номер 28!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!