Срещи на хората на изкуството в края на лятото по време на Пленера "Художници, Балчик, Любов"

Тази година Балчик отново става място за творческа среща на група художници – този път в края на лятото. Утвърдилият се през двайсетте години на своето съществуване пленер „Художници, Балчик, Любов“, ще има своето двадесет и първо издание. Културното събитие се реализира със съдействието на Община Балчик, ДКИ Двореца и учредителите на пленера.

Срещи  на хората на изкуството в края на лятото по време на Пленера "Художници, Балчик, Любов"

Художниците ще рисуват в продължение на десет дни през октомври. Краят на творческата среща ще бъде отбелязан с откриването на изложба в Художествена Галерия – Балчик. Заглавието „Срещи в края на лятото“ отбелязва срещата между личности и индивидуалности, без да ограничава темите и художествените задачи, които всеки художник си поставя. В това именно е и целта на един пленер – пълно разгръщане на творческия потенциал, без ограниченията на конкретни поръчки, без границите на ателието и ежедневната рутина. В това отношение, пленерът „Художници, Балчик, Любов – Среща на европейски морета“ е постигнал много. Той е дал възможност през годините за творческа изява на много художници – над 60, като диапазонът от стилове и живописни техники, в който те са работили е максимално широк. При всяко издание е имало зададена тема и посока, но с уговорката, че тя ще бъде пречупена през индивидуалния поглед на всеки художник.  



Имената на участниците в изданието за 2022 година са: Надя Станчева, Георги Маринов, Тереза Зиковска, Деян Вълков, Мими Добрева, Калина Кралева, Силви Басева. Всички са утвърдени автори, с богати творчески биографии.  Балчик, с неповторимите си пейзажи и атмосфера; Дворецът, с градините и панорамите;  Художествената галерия, със своето  пространство, където картините ще бъдат подредени, са предпоставки за едно истински ползотворно и богато творческо пребиваване. Пленерът ще се състои от 2-ри до 11-ти  октомври 2022 в ДКИ Двореца, а изложбата ще бъде открита на 11-ти октомври, от 17 часа в ХГ Балчик.