Мая Димитрова: БСП ще продължи да работи и в следващия Парламент във всяка сфера от обществения живот

Водачът на листата на БСП в 8-ми МИР Добрич Мая Димитрова е категорична, че като последователна партия БСП ще продължи да работи и в следващото Народно събрание във всяка една от сферите на обществения живот.

Мая Димитрова: БСП ще продължи да работи и в следващия Парламент във всяка сфера от обществения живот

Ние няма да се откажем от усилията си да предоставим повече възможности и облекчения за младите хора на България“, посочи Мая Димитрова и постави акцентите върху няколко от предвидените от тях промени.



От партията са заложили в програмата си въвеждането на безплатни учебници за всички ученици от 1-ви до 12-ти клас. „Това е нещо, за което говорим от много време, но седемте месеца в управлението не ни достигнаха да го осъществим“, допълни Мая Димитрова. Безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст също са приоритет на БСП. „Това го предложихме при актуализацията на бюджета, но не беше прието, за съжаление.“ За да се стимулират младите хора, от БСП ще искат и нулев данък върху доходите от труд за всички до навършването на 26-годишна възраст. 

В програмата на БСП е предвидено и ново увеличение на еднократната помощ на семействата при раждане на дете, като тя да стане 500 лв. за първо дете, 1 000 лв. за второ, за трето 1 500 лв. и за всяко следващо по 200 лв. Увеличение ще искат и за подпомагането на майки студентки, което от 2 880 лв. да стане 6 500 лв., а еднократната помощ за малките ученици да бъде за всички от 1-ви до 4-ти клас и да е в размер на 350 лв. Като част от грижите за младите хора и семейства от БСП ще се борят в следващото управление на държавата всички процедури за двойки с репродуктивни проблеми да бъдат напълно безплатни. „Свидетели сме, че много от двойките имат трудности да имат деца, затова и държавата трябва да се намеси“, категорична е Мая Димитрова. Предвиждат увеличение и по отношение на вдовишките надбавки, които трябва да станат 30% от пенсията на починалия съпруг.

В сферата на икономиката от БСП ще настояват да има компенсации за фирмите по отношение на цените на тока и газа. С цел гарантиране на евтини доставки на газ трябва да се продължат и преговорите с „Газпром“. Фирми, които сега стартират бизнеса си, да бъдат освободени от данък, МРЗ да бъде 850 лв., а необлагаемият минимум да е равен на прага на бедност, са заложили в програмата си от БСП.

В сектор земеделие от БСП ще искат подпомагане на зеленчукопроизводството, овощарството и биоземеделието, както и да бъдат възстановени напоителните системи. „Тези сектори останаха недофинансирани предишните години и резултатът от това е видим“, посочи Мая Димитрова.

От 1 октомври пенсиите трябва да бъдат преизчислени, като средната пенсия трябва да достигне 722 лв., а таванът да стане 3 400 лв. „Грижата за една от най-уязвимите групи в нашето общество, а именно пенсионерите, винаги е бил сред приоритетите на БСП“, заяви Мая Димитрова. 

За социална и сигурна държава гласувайте за БСП с бюлетина номер 28!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!