Добрич се поклони пред загиналите за свободата на Добруджа

С военен ритуал и заупокойна панихида във Военното гробище традиционно започнаха проявите по повод празника на град Добрич.

Добрич се поклони пред загиналите за свободата на Добруджа

На церемонията присъстваха Йордан Йорданов - кмет на Община град Добрич, областният управител Здравко Здравков, Нивелин Радичков - председател на Общинския съвет, капитан I ранг Ваньо Мусински - зам.-началник на Щаба на Военноморските сили по операциите, Радослав Симеонов - Министерство на отбраната на Р България, военноинвалиди и военни от запаса, членове на кметския екип, представители на политически партии и движения, граждани и гости на град Добрич.




Заупокойна молитва в памет на героите, отдали своят живот на Добруджа и войните, които почиват на Добруджанска земя, отслужиха отец Георги Дочев–архиерейския наместник на Добричка духовна околия и свещеници от храмовете в Добрич.

“В днешния празничен за Добруджа ден ние отправихме молитви към Бог, за да се смили и да упокои душите на падналите на бойното поле за вярата и Освобождението на нашата Добруджа братя и сестри” - каза в словото си отец Дочев.

 

“На днешния ден през далечната, незабравима за добруджанци дата, 25 септември 1940 година вийските на Трета българска армия преминават границата и връщат изконната българска земя. Воините са посрещнати като освободители, ликува не само свободна Добруджа, но и цяла България. Така, както през 1885 година съединението връща Южна България в пределите на родината и отваря пътя към Освобождението на Тракия и Македония, така и връщането на Южна Добруджа се счита за първа крачка към възстановяването на една несправедливост към нашия народ и ни дава надежда за национално обединение. Вярвам, че днес ще намерим и нещо, което да ни обедини така, както свободна Добруджа обедини народа ни преди 82 години” - каза в тържественото си слово кметът на Добрич Йоран Йорданов.


С минута мълчание бе почетена паметта на героите.

Поднесени бяха венци и цветя на признателност.