Симеон Симеонов: Най-важният урок е, че успяваме единствено когато сме сплотени

Симеон Симеонов: Най-важният урок е, че успяваме единствено когато сме сплотени
Кметът на Тервел инж. Симеон Симеонов
Поздравителен адрес от кмета на Тервел Симеон Симеонов по случай Деня на българската независимост

Скъпи жители на община Тервел,


На 22 септември през далечната 1908 г. ние, българите, безпрецедентно заявихме пред света своята независимост – дата, която бележи началото на съвременната българска държава и ни позиционира с достойнство сред останалите европейски нации.


Самото действие по обявяването на държавната независимостта, българският народ показа на света, че само тридесет години след освобождението си, вече е духовно, културно и икономически укрепнал.


Този исторически факт трябва да послужи на всеки от нас, за да се поучим от  политиците тогава на умела дипломация и истински патриотизъм. Безспорно, денят на Независимостта въплъщава усилията и саможертвата на поколения българи. Ето защо днес не е достатъчно просто да отдадем почит, а да направим съвременен и осъзнат прочит на нашата история. Защото истинските държавници знаят, че независимостта е само първата стъпка в отстояването и защитаването на собствената идентичност на всяка една държава и нация.


Най-важният урок, който трябва да помним и следваме днес е, че успяваме единствено когато сме сплотени. Тогава, когато имаме обща кауза и смелост да я отстояваме, гледайки напред с мисъл за бъдещето на децата си.


На 22 септември 2022 г. Тервел става център на Добруджа, защото тук се провежда XVI добруджански фолклорен събор. Освен на българската независимост, той е посветен на още една важна дата от българската история, а именно подписването на Крайовската спогодба на 07.09.1940 г. Акт, с който Южна Добруджа отново става част от територията на България. Днес в община Тервел живеят много от наследниците на преселниците от Румъния. Всеки от тях пази родовите спомени и разкази за трудните години на живот под чуждо знаме. В същото време, всеки от тях е съхранил уникалния фолклор, обичаи, нрави и носии, които ще видим днес на сцената на Добруджанския събор.


Затова нека поддържаме онази искра на родовата ни памет, която всеки от нас носи в себе си и никога да не забравяме възторжения възглас на нашите деди: "Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!"


Честит празник!


Инж. Симеон Симеонов


Кмет на Община Тервел


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+