Симеон Симеонов: Най-важният урок е, че успяваме единствено когато сме сплотени

Поздравителен адрес от кмета на Тервел Симеон Симеонов по случай Деня на българската независимост

Симеон Симеонов: Най-важният урок е, че успяваме единствено когато сме сплотени

Скъпи жители на община Тервел,



На 22 септември през далечната 1908 г. ние, българите, безпрецедентно заявихме пред света своята независимост – дата, която бележи началото на съвременната българска държава и ни позиционира с достойнство сред останалите европейски нации.

Самото действие по обявяването на държавната независимостта, българският народ показа на света, че само тридесет години след освобождението си, вече е духовно, културно и икономически укрепнал.

Този исторически факт трябва да послужи на всеки от нас, за да се поучим от  политиците тогава на умела дипломация и истински патриотизъм. Безспорно, денят на Независимостта въплъщава усилията и саможертвата на поколения българи. Ето защо днес не е достатъчно просто да отдадем почит, а да направим съвременен и осъзнат прочит на нашата история. Защото истинските държавници знаят, че независимостта е само първата стъпка в отстояването и защитаването на собствената идентичност на всяка една държава и нация.

Най-важният урок, който трябва да помним и следваме днес е, че успяваме единствено когато сме сплотени. Тогава, когато имаме обща кауза и смелост да я отстояваме, гледайки напред с мисъл за бъдещето на децата си.

На 22 септември 2022 г. Тервел става център на Добруджа, защото тук се провежда XVI добруджански фолклорен събор. Освен на българската независимост, той е посветен на още една важна дата от българската история, а именно подписването на Крайовската спогодба на 07.09.1940 г. Акт, с който Южна Добруджа отново става част от територията на България. Днес в община Тервел живеят много от наследниците на преселниците от Румъния. Всеки от тях пази родовите спомени и разкази за трудните години на живот под чуждо знаме. В същото време, всеки от тях е съхранил уникалния фолклор, обичаи, нрави и носии, които ще видим днес на сцената на Добруджанския събор.

Затова нека поддържаме онази искра на родовата ни памет, която всеки от нас носи в себе си и никога да не забравяме възторжения възглас на нашите деди: "Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!"

Честит празник!

Инж. Симеон Симеонов

Кмет на Община Тервел