Държавата няма да плаща за махането на опасния силикон

Здравната каса няма да плаща за премахването на силиконови гърди на френската компания Poly Implant Prothesе (PIP). Оказа се, че стотици хиляди жени по света, сред тях и много българки, са си сложили от опасните импланти, които са с технически, а не с медицински силикон.

Държавата няма да плаща за махането на опасния силикон
Здравният министър Стефан Константинов бе категоричен пред медиите, че в тази криза е кощунство от държавния бюджет да се отделят пари за премахване на опасните импланти.

Според него българките, които са си поставили от френския силикон, за да станат по-красиви, сами трябва да си платят за отстраняването им.

Според последна информация от Федералният институ за лекарствата и медицинските продукти на Франция 19 са случаите, при които имлантите на фирмата PIP са се спукали. 8 жени са развили рак, а три са починали. Експертите предполагат, че болестта се дължи на качеството на силикона, с който са били напълнени гърдите им.

В България 3000 жени носят опасните силиконови гърди.

Френските медици препоръчаха опасният силикон да се маха, но ако има жени, които не искат да ги отстранят, трябва да са под постоянно наблюдение за евентуално спукване, възпалителен процес и пр.

Здравният министър също потвърди, че в България няма доказан случай за възникнали здравословни проблеми при жени, поставили опасните импланти.

Припомняме, че властите във Франция и Венецуела предложиха безплатно да се отстранят от жените опасните силиконови импланти.

Българската държава, обаче няма да предложи тази екстра на жените, пожелали да уголемят гърдите си, категоричен бе Константинов, според който бюджетът на държавата в момента не може да си позволи такъв разход.

Български пластични хирурзи ще предложат на здравния министър да се наложат солени санкции за лекари, които поставят силиконови импланти на момичета под 18- годишна възраст. Според лекарите импланти на непълнолетни трябва да се поставят само когато това се налага по медицински причини.