Google чества 100 години от рождението на двойката лекоатлети Емил Затопек и Дана Затопкова

Google чества 100 години от рождението на двойката лекоатлети Емил Затопек и Дана Затопкова
На Олимпиадата през 1952 г. чехкинята Дана Затопкова печели златен медал в дисциплината "хвърляне на копие" при жените.

Час по-рано нейният съпруг Емил Запотек печели бягането на 5000 метра при мъжете. Днес Google Doodle празнува споделения 100-тен рожден ден на чешката двойка лекоатлети. Дизайнът, в който търсачката почита легендарните лекоатлети, е дело на артисти от Прага – илюстраторката Илона Полански и аниматорката Алиона Саскова.


И Емил, и Дана са родени на 19 септември 1922 г. Дана развива страст към спорта, докато расте в град Карвина, Чехия. Преди да започне с хвърлянето на копие, тя е талантлива хандбалистка - част от отбора на местния колеж, който печели титлата на Чехословакия. Състезава се и при професиналистите.


Хвърлянето на копие скоро привлича вниманието на младата спортистка. Говори се, че още при първия си опит е достигнала 34 метра. По-късно Дана става първата чехкиня, хвърлила копие на над 40 метра разстояние. Така се класира за Олимпийските игри през 1948 г.


В град Злин тийнейджърът Емил работи във фабрика за обувки. Именно там той е насърчен да участва в местно състезание по бягане, където завършва втори от стоте участници. Емил става редник в чешката армия и тренира през нощта, като тича с бойните си ботуши. Учи се да задържа дъха си, за да изгради капацитет на белите си дробове. Става международна звезда, когато през 1946 година, още войник, изминава разстоянието от Прага до Берлин с колело, за да участва в състезание. Печели златото на 5000 метра бягане.


Емил става свидетел на квалификационното хвърляне на копие на Дана в Берлин и я поздравява за успеха да се класира за Олимпийските игри. Двамата се сближават покрай общия им рожден ден. Влюбват се. Пътуват заедно за Олимпиадата през 1948 г. в Лондон, където Емил печели злато в състезанието на 10 000 метра, а Дана се класира на седмо място в хвърлянето на копие.


Малко след това двойката вдига сватба.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+