Нови, адаптирани към Омикрон, ваксини са налични и в област Добрич

Нови, адаптирани към Омикрон, ваксини са налични и в област Добрич

Във връзка с общо изявление на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център по превенция и контрол на заболяванията от 06.09.2022г. за възможността за прилагане на бустерна доза от адаптирана бивалентна ваксина срещу COVID-19 на Пфайзер и Модерна (Comirnaty Original/Omicron BA.1 и Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1) и Кратките характеристики на продуктите, Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката изготви следните национални препоръки: 


1. Адаптирана бивалентна ваксина срещу COVID-19 да се прилага като бустерна доза при лица, които са получили първична имунизация, без значение кои ваксини срещу COVID-19 са били използвани при първичната имунизация. Препоръката е насочена към всички лица, но най-вече към рисковите групи като имунокомпрометирани, трансплантирани, хемодиализирани лица, лица с онкохематологични заболявания, потребители и персонал на социални заведения за дългосрочни грижи и за възрастни хора, медицински персонал, ангажиран с лечението на пациенти с COVID-19 и всички лица над 12 годишна възраст, които са получили последната си ваксинация преди повече от 6 месеца. 

2. Ваксините могат да се използват при хора на възраст 12 и повече години, най-малко 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставена бустер доза с ваксина срещу COVID-19. 

3. За първична ваксинация се прилагат само иРНК ваксини (на Пфайзер и Модерна) срещу класическия вариант на SARS-CоV-2 или векторна ваксина на Янсен (JCOVDEN) по утвърдените схеми. 

4. За бустер се прилага само адаптирана бивалентна ваксина срещу COVID-19 (Comirnaty Original/Omicron BA.1 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1). 

Ваксината на Пфайзер Comirnaty Original/Omicron BA.1 е налична в РЗИ - Добрич и се предоставя на лечебните заведения, които извършват имунизации.

Ваксината на Модерна Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 се очаква да е налична в РЗИ - Добрич на 13.09.2022г.