Йордан Йорданов: Няма да допуснем децата на Добрич да стоят на студено през зимата

Община Добрич работи активно по подготовката на предстоящия отоплителен сезон в условията на повишаващи се цени и несигурни доставки на природен газ към страната ни.

Йордан Йорданов: Няма да допуснем децата на Добрич да стоят на студено през зимата

През последните години всички ясли, градини и училища на територията на Община Добрич са преминали на отопление с газ.
Работата на местната власт към момента е в две основни направления – осигуряването на финансов ресурс за покриването на по-високите сметки, както и преминаването там, където е възможно, от захранване на котлите с газ към захранване чрез електроенергия.
Такава възможност, категоричен е кметът на Община Добрич Йордан Йорданов, има за всички сгради на детските ясли и градини. При училищата ситуацията е малко по-различна, но и за тях ще се търсят варианти. През следващите две седмици общината е инициирала срещи с всички директори на училища в Добрич, за да бъдат обсъдени промените, които трябва да се направят, за да се осигурят нормални условия за обучителен процес през предстоящата зима.



Един котел на газ, който се използва в детска градина или ясла, е от порядъка на 35 киловата, а един котел на ток е около 30 киловата. Тази разлика в номиналните мощности ще ни даде възможност да направим и допълнителна икономия“, посочи Йордан Йорданов. 

Първата фотоволтаична система се очаква да бъде изградена на сградата на Община Добрич. В момента текат процедурите по избор на изпълнител. Общината спечели и проект, чрез който три детски градини също ще бъдат подсигурени с фотоволтаични системи. Междувременно всички сгради на детските ясли и градини вече са с подменена дограма, а само три градини все още не са санирани.

Много отдавна екипът на Община Добрич работи точно в тази посока – да се подсигури адекватното отопление на всички общински сгради, особено там, където се обучават и отглеждат деца“, допълни Йордан Йорданов. 

В никакъв случай и по никакъв повод няма да позволим децата на Добрич да стоят на студено“, категоричен е Йордан Йорданов. Ще се положат всички усилия отоплителният сезон да започне и да завърши успешно, като за целта местната власт е в непрекъснат контакт и с правителството и ресорните министерства.