Нов ловен дом откриват от „ЛРД-Добрич“ по повод 125-годишнината си

Новият ловен дом и зоната за нарезно оръжие в ловно-стрелковия комплекс на сдружение "ЛРД-Добрич" - гр. Добрич ще бъдат официално открити по време на събора в местността Кобаклъка на 3 септември.

Нов ловен дом откриват от „ЛРД-Добрич“ по повод 125-годишнината си



Тази година „ЛРД-Добрич“ отбелязва 125 години от учредяването си през далечната 1897 година. По този повод членовете на дружеството ще прережат лентата на новия си ловен дом – мечта, която те имат от години и която най-после са осъществили. Около 1000 са ловците и риболовците в областта, обединени в 33 ловно-рибарски дружини, като те ловуват на територия от над 119 000 хектара. 

„Изключително погрешно е разбирането на много от хората, че ние практикуваме просто убийство на животни и птици“, отбеляза председателят на УС на сдружението Илия Михайлов, който е ловец от 32 години.  По думите му  техните отговорности и задължения са много, като основната идея е опазването на природата и популацията на животните. Затова и дружеството ежегодно се занимава с изкуственото разселване на над 1300 фазани и яребици, като резултатите вече са видими и тяхната популация трайно се увеличава. През 2021 година за първи път са били разселени и 160 зайци. От „ЛРД-Добрич“ се занимават и с подхранването на животните, а закупуването на концентриран фураж, каменна сол и люцерна правят изцяло с техни средства. От 2015 година е забранено и ловуването на заек на територията на дружеството. В изпълнение на плана за основните мероприятия и съгласно договора за стопанисване на ловните райони са изградени и ремонтирани стотици биотехнически съоръжения – хранилки, солища, калища, чакала, които изискват ежегодна поддръжка. 

От сдружението са осъществили и тяхна дългогодишна мечта – построяването на ловен дом в местността „Кобаклъка“ и осъвременяването на ловно-стрелковия комплекс с изграждането на зона за нарезно оръжние, с което са затворили кръга – ловен дом, стрелбище за гладкоцевно и нарезно оръжие. Те ще бъдат открити официално тази събота, 3 септември, по време на събора по повод 125-годишнината на „ЛРД-Добрич“. Началото на събора е в 10.00 часа в м. „Кобаклъка“, а домакините са подготвили богата програма за всички гости.