КАБ-Добрич: конкурсът за нов център – награда за всички добричлии

От Камарата на архитектите в Добрич защитиха обявения в началото на месец август Международен конкурс за избор на проект за нов облик на централната градска част.

КАБ-Добрич: конкурсът за нов център – награда за всички добричлии

Обявеният от община Добрич международен конкурс е напълно законен и легитимен, категорични са от КАБ-Добрич. Според професионалистите в организацията Международният архитектурен конкурс се отнася към най-значимото обществено пространство на Добрич – централната градска част. 



„Не можем да позволим заради нечия лична неудовлетвореност да го изгубим. Това ще похаби всичките ни усилия, десетки години да удържаме на опитите, да ни натикат в портфейлите на посредствеността. Устояхме и запазихме лицето си. Заслужихме наградата за всички добричлии - имаме конкурс“, категорични са КАБ-Добрич.

Становището си те изразиха по повод публикуваната на страницата на КАБ в интернет позиция, подписана от председателя й арх. Владимир Милков, в която конкурсът е определен като неправомерен и в противоречие на ЗОП и ЗКАИИП. От КАБ са недоволни и от ползването на тяхното лого в конкурса и твърдят, че съгласие за това не е давано, въпреки че зам.-председателят на УС на КАБ арх. Мартин Христов е сред журито на конкурса. 

„А ако някой е недоволен, нека изрази недоволството си в личен план. Коварно е за такава цел да се ползва обществената платформа на Камара на архитектите в България. Опозоряването на организацията опозорява всички членове, включително и недоволния. Добрич има своя анонимен, международен архитектурен конкурс“, допълват от КАБ-Добрич в позицията си.