Днес е Световният ден на милосърдието

На 6 август 1945 г. над Хирошима e взривена първата в историята на човечеството атомна бомба.

Днес е Световният ден на милосърдието

Градът e превърнат в руини, а стотици хиляди хора загиват. В памет на загиналите 6 август е обявен за Ден на милосърдието и за Световен ден на борба за забрана на ядреното оръжие.


В България традиционно, от 1998 година насам, Националният музей “Земята и хората” в залата на Гиганските кристали експонира “камъкът от Хирошима”, който музеят е получил през 1997 г. от Президентството на Република България. Гранитният камък е част от трамвайната настилка, която е била изложена на въздействието на атомния взрив в 8.15 часа сутринта на 6 август 1945 г.

Каква е историята на този камък – ​Две седмици след трагичното събитие Мичио Умемото, впоследствие основател на Асоциация “Камък за мир”, посетил Хирошима, за да се увери, че приятелите му там са добре. Повечето от сградите в града били напълно изгорели и представлявали огромни планини от развалини. Навсякъде бил полепнал ситен прах и дори през деня слънчевата светлина почти не прониквала през сивите облаци.

​Докато вървял по моста „Айой” на около 200 м от мястото на експлозията, внезапно духнал силен вятър, който вдигнал във въздуха натрупания прах. Отдолу се показали камъните от трамвайната настилка. Известно време Умемото стоял, вцепенен от гледката. Върху настилката изплували образите на умиращите и стенещи от болка хора. Тогава Умемото твърдо решил един ден, в памет на всички жертви на атомната бомба, тези камъни да послужат за опазването на мира.

​Приблизително двадесет години по-късно трамвайната настилка в близост до моста „Айой” трябвало да бъде подменена поради ремонт на релсите. Когато научил за това, Умемото купил камъните от настилката, преживели атомната експлозия. Той чакал още около 20 години, докато напълно изчезне опасността от остатъчното радиоактивно излъчване от камъка. След това издълбал върху камъните изображението на богинята на милосърдието Каннон и надписа “От Хирошима”. Инициативата била подкрепена от около 10 хиляди жители на Хирошима, които заедно изразили по този начин своята молитва за един свят без войни.

С напредване на работата по гравирането на надписите върху камъните от настилката, възниква идеята световните лидери също да притежават къс от тях като символ на мира за цялото човечество. Гранитният камък в България е един от общо 188-те къса трамвайна настилка с гравиран лик на богинята на милосърдието Каннон.