Замърсяват ли памперсите околната среда

Памперсите са едно от удобствата при отглеждането на едно дете. Тези за еднократна употреба са леки, удобни, абсорбират бързо и така бебето е сухо и се чувства добре.

Замърсяват ли памперсите околната среда

Другото удобства е, че могат да се сменят навсякъде и по всяко време, когато се налага.  Съобразени са с възрастта и килограмите на детето те прилепват добре и не пропускат. 


Така с годините те са изместили памперсите за многократна употреба. Неудобството при тях е, че те трябва да се перат, сушат и гладят. Купищата пране и много по- честата смяна на пелените отнема много повече време. Наред с многото предимства обаче памперсите за еднократна употреба, като памперси Молфикс например,имат и някои недостатъци.

Замисляли ли сте се какво влияние оказват те върху околната среда и как я замърсяват, когато се изхвърлят?

Опазването на природата е приоритет на много учени по цял свят. Проблемът със замърсяването й касае всички живи същества. За да се произвеждат памперси за еднократна употреба годишно в цял свят се отсичат милиони дървета, от които се произвеждат тонове целулоза. Тя е основният материал, от който те са направени. А всички знаем, че горите са белите дробове на Земята. 

Освен целулозата в тях са вложени редица други продукти като полипропилен, еластични вещества и лепила. При избелването на памперсите се използва хлорен газ, при което се отделят токсични вещества в атмосферата. Това замърсява въздуха, прави го опасен за хората и може да е причина за редица алергии и дихателни проблеми.

След използване мръсните памперси попадат на сметището. Тук те се разлагат за 200, 300 дори и 500 години. През това време те отделят още други токсични вещества и замърсяват околната среда. Изпражненията в мръсните памперси на свой ред също замърсяват. Те се размиват от дъжда, оттам попадат в почвата, в реките и накрая и в питейната вода. В тях е възможно да се открият над 100 вида вируси. 

Можем да пресметнем, че за отглеждането на едно дете са необходими от 4500 до 5000 памперси докато стане на около 2 години. За производството им ще се използват няколко стотин килограма целулоза. За да се произведе тя трябва да се отсекат 4 - 5 дървета и това е само за едно дете. За всички деца по света тези цифри ще са в шокиращо големи размери.

Все повече родители се връщат към пелените за много кратна употреба

Знаейки това все повече родители избират за отглеждането на своето бебе да се върнат към памперсите за многократна употреба. Те са направени от многослойна памучна марля, не съдържат химикали и не дразнят бебешката кожа. Те са здрави,не са ароматизирани и не предизвикват зачервяване или обриви, ако бебето е чувствително към някои от вложените материали. Пелените за многократна употреба не се избелват и за тяхното производство не се използват химикали и други вредни за здравето вещества.  Това прави тези пелени по подходящи и много по-екологични.

За да научите повече за памперсите, за това кои да използвате при отглеждане на вашето дете или как да го отглеждате без тях и какво е влиянието им за околната среда посетете сайта на Памперси. БГ. Там ще откриете много информация и коментари за всичко, което ви интересува, ще добиете знания и ще сте готови, когато бебето се появи.