БСП върна неизпълнен мандата

БСП върна неизпълнен мандата
БСП върна неизпълнен третия проучвателен мандат на президента Румен Радев. До това се стигна, след като в сряда 117 депутати от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане” решиха законодателната програма, предложена от левицата, да не влезе в дневния ред на парламента.

Обратът в решението на левицата за връщане на третата папка дойде само ден след пленума на партията. Там единодушно социалистите решиха да предложат законодателната програма на депутатите. Чрез вота в зала партията мандатоносител искаше да опита да тества ще събере ли необходимото мнозинство, но без успех.


„През тези десет дни парламентарната група положи всички възможни усилия в рамките на 47-ия парламент да бъде съставено правителство. Съставихме управленска и законодателна програма, която представихме на четиримата потенциални коалиционни партньори. За съжаление, в последния момент ИТН оттегли подкрепата от законодателната програма. В тази връзка ПГ на БСП взе решение да не посочи кандидат за министър-председател и връщаме мандата като неизпълнен”, обяви Георги Свиленски.


От своя страна президентът Румен Радев поздрави БСП за положените усилия. „Днес вашата партия връща този мандат, но заедно с неизпълнения мандат, управляващата коалиция завещава и на служебния кабинет хаоса в енергетиката. Кризата в енергетиката, която може да прерасне в колапс на икономиката, на социалната система, е най-тежкото наследство на това правителство”, отчете държавният глава.


След хода на БСП топката отново е в полето на държавния глава. Негово е решението колко още работни дни остават на 47-ото Народно събрание. Процедурата предвижда с един указ президентът да разпусне парламента и да назначи служебен кабинет. Конституцията не е посочила срок, в който това да се случи.


От момента, в който Радев назначи служебните министри, започва да тече срок, в който те трябва да организират следващите парламентарни избори. Най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишния парламент. Ако разпусне Народното събрание още този понеделник, първата възможна дата за избори е 2 октомври.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+