БСП предлага Асен Василев за премиер, ако НС подкрепи управленската програма

Партията ще се опита да състави кабинет с третия мандат

БСП предлага Асен Василев за премиер, ако НС подкрепи управленската програма

БСП няма да върне третия мандат на президента неизпълнен, а ще се опита да състави кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание. На Националния съвет на партията изготвената управленска програма е била подкрепена с голямо мнозинство - 96 „за”, 15 „въздържали се” и 2 „против”.



„Програмата влиза като проект за решение на Народното събрание с очакване да бъде подкрепена от мнозинство - институционално и отговорно. Ако програмата събере необходимото мнозинство от поне 121 души, на следващия ден внасяме кандидат за премиер. Той ще бъде Асен Василев”, обяви Корнелия Нинова.

Тя посочи, че в последните седмици абсолютно открито и честно са водени преговори за съставяне на правителство с желание да се гарантира стабилност на България.

„През този период изработихме управленска и законодателна програма за следващите шест месеца. Тя е ориентирана към няколко сфери - продължаване на борбата с корупцията, кражбите и модела на управление на ГЕРБ. В програмата се съдържа антикорупционно законодателство, избор на КПКОНПИ и на Бойко Рашков за председател”, уточни лидерът на БСП. 

В икономическата част на програмата се съдържат закони и мерки за подкрепа и стабилизиране на икономиката в кризите. Третата част е социална - подкрепа на семействата и домакинствата. А четвъртата - законите, които са необходими да бъдат приети по Плана за възстановяване и устойчивост.

Управленската програма, която ще бъде внесена, е с хоризонт шест месеца - до декември 2022 г. В нея са отразени някои предложения на „Има такъв народ”. „Програмата е одобрена от ПП, ДБ и от депутатите на коалиция „БСП за България”, уточни председателят на левицата. И уточни, че все още трите партии не са провеждали разговори за министри. 

В случай, че програмата не събере мнозинство това щяло да покаже, че в Народното събрание няма депутати, които да се отнесат отговорно и мандатът ще бъде върнат на държавния глава неизпълнен. Тогава БСП ще внесе проект за решение за удължаване срока на работа на парламента заради спешните решения, които трябва да бъдат взети.