Община град Добрич открива площадка за разделно събиране на отпадъци от домакинствата

Жителите на град Добрич от 01.08.2022 г. ще имат възможност да предават безвъзмездно своите отпадъци на площадка за разделно събиране на отпадъци, образувани в домакинствата

Община град Добрич открива площадка за разделно събиране на отпадъци от домакинствата

На площадката ще се приемат широк диапазон отпадъци, разделени в следните групи:



- обемисти домакински отпадъци и мебели – шкафове, гардероби, легла, дивани, фотьойли, матраци и други;     

- строителни отпадъци от ремонтна дейност, образувани от домакинствата в количества до 1,5 т.;

-  хартия от бита;

-  картон от бита;

-  стъкла от бита;

-  пластмаса от бита;

- метални отпадъци от бита;

- дрехи и текстилни отпадъци;

- батерии и акумулатори;

- електрическо и електронно оборудване;

- лекарства.

Площадката се намира в ЖК „Балик-Йовково – юг“, на ул. „Христо Ботев“ №68 /след старото обръщало в ЖК „Балик“/ и ще бъде с работно време от понеделник до петък от 9.00 до 18.00 ч.

Всеки гражданин може да занесе своите отпадъци на площадката, като те трябва да са разделени по посочените горе групи и да се разпределят по съответните контейнери. Ангажиментът по разпределяне на отпадъците е на гражданите. 

Събраните отпадъците ще се предават на фирми за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци, с които Община град Добрич има сключени договори.

С откриването на площадката за разделно събиране на отпадъци, Община Добрич  очаква да се мотивират все повече хора да участват в системите за разделно събиране на отпадъци, както и да се повиши делът на разделно събрани рециклируеми отпадъци. Това от своя страна, ще доведе до намаляване на количествата депонирани отпадъци.