Дете с масивен мозъчен инсулт спасиха лекари от Добрич

Деветгодишно дете в тежко състояние е прието по спешност в МБАЛ Добрич, по-късно е транспортирано е до болницата „Св. Марина“ във Варна

Дете с масивен мозъчен инсулт спасиха лекари от Добрич

В неделя вечерта през Спешния център на многопрофилната болница в Добрич е прието за лечение дете от Каварна. Състоянието му при постъпването в болницата е тежко, а за него първи грижи полагат дежурните в тази нощ невролог д-р Диян Хинков и педиатър д-р Яница Радева. По думите на д-р Радева жизнените показатели на детето са били стабилни, но в неврологично отношение състоянието му е било тежко. То е с хемифлегия (парализа) вдясно, централен фациалис и температура. Направените изследвания показват, че вероятно детето е с тежко мозъчно увреждане, без да може да се установи причината за това състояние. Лекарите от Добрич се свързват със свои колеги от „Св. Марина“ във Варна, където впоследствие малкият пациент е транспортиран заради добрата техника на здравното заведение. Там вече с категоричност се установява, че детето е с масивен мозъчен инсулт. 



То се повлиява добре от лечението, като след време ще премине и през курс на физиотерапия и рехабилитация за възстановяване.

Д-р Радева споделя, че това е вторият случай на дете с масивен инсулт в нейната кариера.