Радев: Ако се стигне до избори, трябва да са през октомври

Радев ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС в рамките на дни

Радев: Ако се стигне до избори, трябва да са през октомври

Румен Радев ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС в рамките на дни. Ако изборът на партиите е отново предсрочен вот, държавният глава счита за целесъобразно те да се проведат в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент.



„Това означава, че в оставащите дни до края на юли парламентът ще бъде натоварен с големи очаквания както за съставяне на управленско мнозинство, така и за приемането на важни закони. А правителството с антикризисни действия и разработване на законите, свързани с Плана за възстановяване”, уточни той.

Според него е очевидно, че политическата криза в страната се изостря. „Всяка политическа партия с амбиция за обществена подкрепа трябва ясно да заяви какъв изход предлага. Бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата по съставяне на правителство преди края на юли приключва дейността на правителството и парламента”, обясни Радев.

Държавният глава отчете, че партиите чертаят все по-дебели червени линии помежду си. Затова, по думите му, съставянето на правителството след потенциални предсрочни избори става все по-трудно.

„Предстои да връча мандат на втората по численост парламентарна група. Ако и тя го върне, ще поканя всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуя каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране и около какви приоритети и програми”, добави той.