Продава ли се марката "Продължаваме промяната"? - въпрос към Йордан Йорданов - кмет на Община Добрич

Интервю с кмета на Добрич, за това продава ли се марката "Продължаваме промяната" и ще се кандидатира ли за трети мандат.

Продава ли се марката "Продължаваме промяната"? - въпрос към Йордан Йорданов - кмет на Община Добрич

Господин Йорданов, от националните медии стана ясно, че оспорвате правото на партията на Кирил Петков и Асен Василев да ползват марката „Продължаваме промяната“.  Защо правите това?



     През 2019 година, преди три години аз и екипът ми се явихме на изборите за местна власт със слогана „Продължаваме промяната на Добрич“ и вашите читатели вероятно си спомнят това.

Ако искаме да сме правова държава, трябва да се научим да уважаваме труда и постиженията на другите. Двамата са професионалисти, имат голям екип и със сигурност са направили проверка относно това дали името, което са си измислили за партия не е използвано. Нещо повече, самият аз им напомних за това при една наша среща.

Ако исках да им преча щях да го направя още месец септември 2021 година, когато използваха това име и спечелиха изборите няколко месеца по-късно, но не го направих, защото тези хора в тази ситуация заслужават шанс.

Не искам да преча и сега, но през цялото това време не видях от тях никакъв интерес да седнем и да уточним казуса. Вероятно защото са големи и управляват държава, а ние сме община на един от 27-те областни градове. Е, добре, но за мен подобно отношение е неприемливо.

Тук става въпрос за интелектуален труд и собствеността върху него и съм сигурен, че самите Петков и Василев разбират прекрасно това.

 

Какво означава да защитите интелектуална собственост?

     Ще ви дам много прост пример. Всеки го е боляло глава. Едно от най-популярните хапчета за глава е аспирин. Аспирин обаче е продукт на фармацевтичната компания Байер и само те могат да използват марката „аспирин“. Дори да съдържа същите съставки друго хапче, то не може да се казва така, защото Байер притежават правата върху марката „аспирин“. Много често казваме в аптеката искаме аспирин, но те ни питат дали точно аспирин или друга марка хапче, защото аспирина е по-скъп. По-евтините хапчета обаче не са произведени от Байер и  само хапчето на Байер може да се казва Аспирин.

Ще дам и още един. Ако даден певец измисли и изпее една песен, тогава тази песен става негова собственост и всеки, който след това иска да използва част от текста или аранжимента (музиката) ще трябва ясно да каже кой е автора и изпълнителя, и най-важното, да получи неговото съгласие. В противен случай, това се нарича плагиатство. Същото е и с писането на научни текстове и прочие.

 

Тоест искате да продадете марката „Продължаваме промяната“ за да я използват от формацията на Кирил Петков и Асен Василев?

     Категорично не и всякакви такива спекулации са злонамерени и откровени лъжи. Въобще не става дума за покупко-продажба и за пари.

Нека се върнем отново съвсем малко назад във времето. „Продължаваме промяната на Добрич“ беше нашият слоган в изборната кампания през 2019 година. Тогава никой не говореше за промяна, ГЕРБ бяха в разцвета си, а сегашните управляващи, въобще ги нямаше на политическата карта.

Когато реших да се кандидатирам през 2019 година за втори мандат поех много ясен ангажимент към добричлии, че положителната промяна в града ще продължи. Имаше огромен натиск статуквото, което управляваше Добрич предишните 12 години да се върне на власт, заедно с всички порочни практики, които доведоха до това например центъра на града ни само десет години след основен ремонт да не става за нищо. Тогава, поех ангажимент промяната да продължи и в тази промяна имаше много конкретика. Слоганът „Продължаваме промяната на Добрич“ обединява всичко, което сме ние и за което сме работили през последните седем години.

Уважавам много Кирил Петков и Асен Василев, които са в подобна ситуация, в която аз бях през 2019 година, но разбира  се в национален мащаб. Вероятно и затова са се спрели на това име, но трябва да е ясно, че ние го използвахме преди тях. Ние го измислихме и вляхме в него съдържание и затова смятам, че имаме право да го защитим. Подчертавам, ние не искаме нищо чуждо, а защитаваме своето, което ни се полага по право, защото ние бяхме първи.

 

Ако екипът на Петков и Василев Ви потърсят склонен ли сте да я отстъпите?

     Готови сме да седнем и да постигнем разумно споразумение. Не сме склонни някой да действа от позицията на силата. Ако наистина има реална промяна, този подход би трябвало да е в миналото.

 

Г-н Йорданов, смятате ли да се кандидатирате за трети мандат и затова да държите толкова много на слогана „Продължаваме промяната“?

     Местните избори са много далеч. До този момент мандатът е изключително тежък. Ковид, пренасочването на средствата от ЕС по предишния програмен период към социални мерки и липсата на нови програми, заедно с войната, инфлацията, високите цени на електроенергията и политическата нестабилност забавиха значително плановете ни. Въпреки това тази година успяхме да наберем скорост и мисля, че това се вижда и разбира от гражданите.

На мен и екипа ни предстои много работа и сме се фокусирали върху нея.

Държим на слогана, защото преди всичко той е ангажимент към добричлии и ние сме амбицирани да го изпълним докрай.  Държим на „Продължаваме промяната на Добрич“, защото зад тези думи стои много работа, усилия и денонощен труд на целия ми екип. Това не ни дава правото да се откажем от него ей така, просто защото някой  /дори и управляващата партия/ е решил да го използва от позицията на силата, без да ни зачете.