Ден на полето организира Добруджанският съюз на зърнопроизводителите

В края на месец юли Добруджанският съюз на зърнопроизводителите организира грандиозно събитие на полето в землището на с. Гешаново.

Ден на полето организира Добруджанският съюз на зърнопроизводителите

Инициативата „Ден на полето” е първата по рода си инициатива, организирана от земеделските производители. Това обяви пред Добрич онлайн председателят на съюза Радостина Жекова. 


„Добруджанският съюз на зърнопроизводителите тази година е домакин на едно събиране, което включва в себе си всички семенарски компании, които оперират на българския пазар – 10 компании, които представляват листни торове и много голям вносител на гранулирани торове, както и 20 вносители и производители на земеделска техника, три банкови институции, един застраховател. Аграрната гимназия на Добрич също ще се включи в две части – игри за земеделци и една инициатива – представяне на ретро машини. Каним всички колеги, които имат ретро машина, да ни я покажат” – каза Жекова и допълни, че в първия ден ще има много забавления, а вторият ще бъде посветен на хляба – емблематичен за Добруджа. 

„Ще видим замесване на ритуални хлябове. Децата, които ще бъдат гости на това изложение, ще могат да видят как се мели пшеница, те самите ще имат възможността да смелят пшеница, да замесят хляб и изобщо да видят как се прави хлябът” – допълни Радостина Жекова. 

В рамките на инициативата ще бъдат представени още над 200  хибрида слънчоглед и царевица, за първи път демонстрациите ще бъдат не на брандове от страна на машините, а на технологии. Ще бъде подреден еднакъв прикачен инвентар, който ще работи едновременно на полето. 

"Ден на полето" ще се състоят от 26 до 28 юли в землището на с. Гешаново.