Община Добрич ще постави фотоволтаични системи на три детски градини по проект

На сградите на три детски градини в Добрич ще бъдат поставени фотоволтаични системи по норвежки проект. Това съобщи пред журналисти кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Община Добрич ще постави фотоволтаични системи на три детски градини по проект

Днес Йорданов ще подпише договор за изпълнението на проект „Интегриране на мерки и дейности за адаптация към климатичните промени”. Той е съвместно с общините Добричка и Крушари и норвежки партньор. Общата стойност на проекта е 706 728 лева, като тази сума е общо за всички общини. На община Добрич се полагат около 130 000 лева. Тази сума е за реализация на фотоволтаични системи на Детска градина №20 „Радост”, № 12 „Щурче” и № 18 „Дора Габе”. 



„Надеждата ни е след реализацията на тези мерки, детските градини да бъдат почти изцяло енергийно самостоятелни. Това е един хубав проект и е в унисон с нашата политика. В капиталовата програма сме предвидили също поставяне на фотоволтаици на сградата на общината с цел да намалим потреблението на енергия и да си обезпечим и намалим разходите за ел. енергия. Надявам се много повече институции и частни фирми да преминат на този режим” – каза в заключение кметът на Добрич Йордан Йорданов.