Започват сондажи за изследване на настилката, върху която ще се изгради новия център на Добрич

Община Добрич ще поиска поемане на дългосрочен дълг в размер от 12 милиона за изграждане на нова централна част

Започват сондажи за изследване на настилката, върху която ще се изгради новия център на Добрич

Кметът на град Добрич - Йордан Йорданов сподели какво се случва в процеса на изграждане на новия център. 



Гаранцията за центъра е изтекла в края на месец септември миналата година. Оттогава насам са предприети редица стъпки, за да бъде задвижен процесът за нов облик на центъра. 

„Тук идеята е изобщо не само да се променят настилки, а да се изгради нещо читаво и качествено…Дори за ден не сме спирали да работим по самия процес за нов център.“

Ето какво е свършено и какво предстои:

- Входирана е докладна в общинския съвет за създаване на комисия

- Подготвена е цялостна документация за проекта

- Направено геодезическо заснемане

- Направена е ортофотокарта 

- Направен е цялостен анализ на растителността по центъра, особено дървесната, която показва, че голяма част от дърветата са заболели и са потенциална опасност, затова трябва да бъдат подменени.

- Предстоят около 50 сондажа, започващи от днес - идеята е да се изследват пластовете, които са полагани във времето, за да има яснота какви дейности по изкопаването се очакват. 

- Пусната е покана за поемане на дългосрочен дълг до 12 милиона 

- До 15 юли цялостното задание ще бъде готово и ще бъде предадено на община Добрич, ще бъде обявен международен конкурс за цялостната визия на центъра, който ще трае 3 месеца.

- След това максимум месец е предвиден за оценка и обявяване на победител на конкурса.

- Очаква се изкопаването да започне през зимните месеци. 

Ето какво още каза кметът Йордан Йорданов относно центъра:

„…Тук също отварям една скоба, защото много погрешно са разбрани много неща и честно казано, са абсолютни лъжи. Смята се масово, че центърът ще се лепи отново, както по тая технология беше направен преди десетина години. Искам да ви обясня, че нашият стремеж и това, което ще бъде заложено в заданието е да няма мокри процеси, затова и се правят тези сондажи днес, за да се види колко слоеве трябва да се премахнат. Оттам нататък почват да се редят различни фракции чакъл, най-накрая се полага пясък и отгоре вече се полагат така наречените гранитни плочи, или друг вид материал, който не е на такъв тип основа да се лепи. Тези процеси са, почти всички инженери могат да го кажат, то и инженер Керванов ще го каже - сезоните есен, зима, пролет  -  по-дъждовни са благоприятни, защото уплътняват всички слоеве на такъв тип материал – чакъл, пясък и т.н.  Пак казвам - нашата идеята е да няма мокри процеси и да не се лепи…“