Допълниха обвинението срещу шофьор на АТВ, убил старица на пътя

Окръжна прокуратура – Добрич, измени обвинението на 39-годишния Славчо Цв. К. от село Карапелит, като допълни към вече повдигнатото му обвинение и това, че е нарушил чл. 21 ал. 1 от Закона за движение по пътищата като е управлявал АТВ със скорост над разрешената в населени места, а именно около 68 км в час.

Допълниха обвинението срещу шофьор на АТВ, убил старица на пътя
Държавното обвинение намери основания за тази корекция в приетата днес по делото допълнителна комплексна автотехническа експертиза. Тя установява скоростта, с която се е движело моторното-превозно средство в началото на пътно-транспортното произшествие и в момента, когато удря пострадалата 68-годишна жена.

Окръжен съд – Добрич, отложи процеса за 02.02.2012 г., за да имат възможност страните да се подготвят по измененото обвинение. Наказателно-процесуалният кодекс задължава съда да отложи процеса, когато прокурорът направи изменение на обвинението в хода на съдебното следствие. Това бе поисканото също от адвокатите на Славчо.

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, уточнява, че след направената от държавното обвинение корекция, Славчо К. е подсъдим по обвинение за това, че на 24.09.2010 г. в с. Житница, община Добричка, при управление  ATV марка „Кавазаки”, с английски регистрационен номер, е нарушил правилата за движение по пътищата – чл. 21 ал. 1 от Закона за движение по пътищата: ”При избиране на скоростта на движение на водача на пътните превозни средства е забранено да превишават следните стойности на скоростта в километри в час: ….в населено място – 50 км в час”, чл. 139, ал. 1, т.1 от Закона за движение по пътищата: „Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат технически изправни” и чл. 140, ал. 1 от същия Закон: „По пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места” и причинил по непредпазливост смъртта на 68-годишна жена от с. Житница.

За втори път днес Окръжен съд – Добрич, отхвърли искането на един от адвокатите на Славчо, делото да бъде върнато на прокуратурата, за да се изясни, ATV-то имало ли регистрация, кога е извършен последният му технически преглед и застраховано ли е било.

Представителят на прокуратурата и гражданските ищци се противопоставиха на искането на защитника, тъй като поставените от него въпроси не са свързани със скоростта на движение на ATV-то при катастрофата и няма основания за връщане на делото за ново разследване.

Приетата днес комплексна автотехническа експертиза изследва съществуваща преди инцидента конкретна повреда на ATV-то и механизма на извършване на престъпното деяние. В предходно заседание съдебният състав прие заключенията на вещите лица, изготвили съдебно-медицинска, метало-техническа и две автотехнически експертизи.