"С цвят и мирис на море" - нова изложба на Флора Начева в Балчик

Художествена галерия Балчик ще бъде домакин на най-новата изложба на местната художничка Флора Начева под надслов "С цвят и мирис на море". Изложбата съдържа 20 платна с различни сюжети.

"С цвят и мирис на море" - нова изложба на Флора Начева в Балчик

Родената в Балчик Флора Начева завършва Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". 42 години работи в сферата на предучилищното образование.



Започва късно творческата си кариера. Интересът и към маслената живопис се поражда преди около десетина години и се превръща в нейна страст. За това време тя вече е успяла да направи 8 изложби в България и в чужбина. Преди три години художничката гостува и в Добрич с част от своите картини.


Флора Начева е член и на националното сдружение на художниците. Притежатели на нейни картини са хора както от България, така и от Русия, Германия, Молдова, Румъния и Белгия.

В предстоящата изложба тя излиза малко встрани от цялостния дух на своето творчество. Произведенията са малко по-освободени и модернистични, леко абстрактни, но запазили типичния неин почерк. Морето отново вълнува и се проявява във всяка линия на платната. 

 За своето най-голямо вдъхновение Флора Начева споделя: "Когато си слял с морето, усетил си неговата гальовност, но и неговата сила, мощ, гняв и безкрайнст, тогава вече не можеш без него и ти се иска да го съхраниш, да го запечаташ за себе си и за тези, които го обичат".

Изложбата ще бъде открита на 14.06., в Художествена галерия Балчик, а специални гости на събитието  ще бъдат балчишката поетеса и бивш преподавател Пенка Димитрова и певицата Елена Иванова.