Почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена

На днешния ден Православната църква почита паметта на Св. Константин и неговата майка царица Елена.

Почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена

Св. Константин е бил император на Византия през IV век. Историята го помни като владетеля, който въвежда християнската религия във Византия. Неговата майка Елена на осемнадесетгодишна възраст е поставена начело на мисия за събиране на християнски реликви. Според легендата тя пътува до Йеросалим, където предишния император построява храм на Венера на мястото на гробницата на Исус, там Елена показва къде да започнат разкопките, довели до изкопаването на Светия Кръст и гвоздеите на разпятието. След напускането на Йеросалим, за да се завърне в Рим, тя умира в присъствието на своя син Константин.


След смъртта и на двамата църквата ги канонизира за светци.

Св. Константин и Елена е един от празниците в народния календар, който съчетава почитта към християнските светци и езически поклон пред огнените божества. Свързан е с култа и преклонението пред небесната светлина.

21 май е свързан и с Дионисиевите мистерии, свързани с почитта към възраждането на природата, магическите пророчества и лечебна сила, както и огнените танци на нестинарите.

Нестинарските танци започват на свечеряване, когато започва да се разстила жаравата. Тя е в кръг с диаметър 2 метра и пет-шест см.  дебелина. Първи пристъпват в нея най-старите нестинари, които преди това я обикалят три пъти, а след това я преминават на кръст. Тогава започва истинския танц. Танцьорите танцуват в ръце с украсената икона на светите Константин и Елена, вярвайки, че светците ги покровителстват, докато са в огъня и им проправят път през него без да се изгорят.

 

 

На този ден в чест на огнените покровители се правят обредни курбани за здраве и благоденствие. Ако мъж си хареса булка на този ден, той се счита за късметлия - тя ще бъде отлична домакиня и ще го дари със синове.

 

 

В превод от гръцки името Константин означава постоянен, търпелив. Елена- светлина, сияние.

 

 

Имен ден празнуват: Константин, Елена, Костадинка, Елка, Елеонора, Константина, Деница, Стоян, Светла и Траян.