Стартира Националната програма „Фонд „Стефан Стамболов“ по личната инициатива на премиера Кирил Петков

Навръх празника на Светите братя Кирил и Методий официално стартира Националната програма „Фонд „Стефан Стамболов“, създадена по личната инициатива на министър-председателя Кирил Петков.

Стартира Националната програма „Фонд „Стефан Стамболов“ по личната инициатива на премиера Кирил Петков

Проектът дава възможност на мотивирани български студенти да получат от държавата финансиране за магистратура до 200 000 лева на година, за да се обучават в най-елитните университети в света, ако след завършването си се върнат да работят у нас поне три години. 


Общественото обсъждане на проекта на националната програма приключи на 9 май т. г. и следва одобрението й от Министерския съвет. Предвижда се подборът на първите стипендианти да започне през юни т. г., а първите магистратури в световните топ университети, определени чрез международните класации, ще бъдат финансирани от академичната 2022/2023 г.

„Светите братя Кирил и Методий отварят пътя на народа ни към просвещение чрез българската азбука. Следвайки тяхното дело през вековете, хората на словото и знанието задават ценности и обединяват обществото ни около значими каузи“, посочва премиерът Кирил Петков във видеообръщение, насочено към амбициозни българи, желаещи да получат качествено образование зад граница. Петков подчертава още, че в модерната ни история чрез инвестиции в европейското образование на будни младежи, Стефан Стамболов осигурява на страната ни хора, които полагат основите на съвременна България. „По примера на този толкова напредничав за времето си политик, ние стартираме Национална програма „Фонд „Стефан Стамболов“, отбелязва министър-председателят във видеопосланието. Премиерът призовава младежите да кандидатстват, а държавата ще им окаже цялата подкрепа, защото те са надеждата за по-доброто бъдеще на България. 

Целта на Фонд „Стефан Стамболов“ е българи с доказан потенциал да овладеят умения, свързани с професиите на настоящето и бъдещето, и да приложат опита си в България. Придобитите по време на обучението в чужбина знания и компетентности, както и разширеният им мироглед, пряко ще допринесат за развитието на българската икономика и на обществото като цяло.

Срокът на новия фонд е тригодишен, като всяка година за стипендии ще се отпускат по 2 млн. лв.  Ще бъдат проведени три кампании за подбор на кандидати, като във всяка от тях ще бъдат одобрени по 10 студенти. Преди да заминат, те ще подписват договор с българската държава. Той ще ги задължава да се върнат в страната до шест месеца след завършването си и да работят тук на трудов или граждански договор в продължение на поне три години. Ако не го направят, ще трябва да възстановят стипендията със съответната лихва.

Стипендиите ще покриват транспорта до чуждестранното висше училище, таксата за обучение, разходите за наем, медицинската застраховка по време на обучението. 

Кандидатите трябва да са български граждани, да имат завършена бакалавърска или магистърска степен, придобита до пет години преди конкурса за финансиране, в професионално направление, съответстващо на желаната магистърска програма. Необходимо е също успехът от дипломата им да е минимум много добър 5,00, а познанията по езика, на който ще се следва, да отговарят поне на ниво В2. Предимство ще бъде, ако бъдещите магистри не са учили в чужбина и имат професионален опит в избраната от тях специалност. Стипендиите за предстоящата академична година ще се отпускат за магистратури в университетите от топ 15 на четирите водещи световни класации на висши училища, актуални към момента на разработване на програмата.