Изложба в Добрич представя личности, оставили ярка следа в културата на Добруджа

От 2 до 27 май 2022 г., библиотеката организира изложба на библиотечни документи под наслов „Видни добруджанци с принос в културата и изкуството на Добруджа”.

Изложба в Добрич представя личности, оставили ярка следа в културата на Добруджа

Краеведската проява е по повод 120 г. от рождението на Цанка Лазарова, балетен педагог, читалищен деятел и културен радетел (1902 – 1988), 130 г. от рождението на Христо Каварналиев, художник живописец - маринист (1892 – 1951), 75 г. от рождението на Нели Божкова, оперна певица, родена в Добрич, Камерзенгерин на Виенската държавна опера от 1998 г. (1947 – 2004) и 75 г. от рождението на Иван Атанасов, добруджански поет, роден в с. Градини, община Генерал Тошево (1947 – 2012). 



Регионална библиотека „Дора Габе“ продължава темата „Видни добруджанци с принос в културата и изкуството на Добруджа“, като отбелязва годишнини от рождението на четири личности, оставили ярка следа в културата на Добруджа, всеки в своята област.

Експозицията включва библиотечни документи - книги, периодични издания и фотографии от архива на библиотеката. Те разкриват моменти от живота и професионалния път на творците Цанка Лазарова, Христо Каварналиев, Нели Божкова и Иван Атанасов. Изложени са издания, които съдържат публикации за всеки от тях, между които „Личности и събития“ на Атанас Пеев, „Добруджа в науката, изкуството и културата“ на Любен Бешков, „Будителите на златна Добруджа“, „Видни музикални дейци в Добрич през XX век“ на Ахил Карамузов, „Дванадесет апостоли и една лястовица“ на Рада Въртунинска и др. Поетичните книги на Иван Атанасов „Яростни дни“, „Осквернена любов“, „Път през огледалото“, „Между два свята“, „Колекция от криле“, „Душата ми върви“ и др. също са част от експозицията. Тя съдържа още изображения на картини на Христо Каварналиев, както и богат набор от фотографии на Цанка Лазарова и Нели Божкова, които са документирали техните сценични прояви.