Регионалната библиотека в Добрич е домакин на изложба, посветена на 125 години от рождението на композитора Петко Стайнов

В Регионална библиотека „Дора Габе“ от 26 април до 5 май 2022 г. ще гостува фотодокументална изложба на Фондация „Петко Груев Стайнов“, посветена на 125 години от рождението на композитора Петко Стайнов (1896 - 1977), част от съпътстваща програма в СЕДМИЦАТА НА КАМЕРНАТА МУЗИКА „КОНСТАНТИН ИЛИЕВ“, ДОБРИЧ / 26 - 30 АПРИЛ 2022 г.

Регионалната библиотека в Добрич е домакин на изложба, посветена на 125 години от рождението на композитора Петко Стайнов

Изложбата представя жизнения и творчески път на автора на бележитите симфоничните сюити „Тракийски танци” и „Приказка”, на концертната увертюра „Балкан” и др, както и негови лични вещи. Организатори – Община град Добрич и Регионална библиотека „Дора Габе“.



Изложбата ще бъде открита на 26 април /вторник/ от 17.00 ч. от Петко Стайнов – внук на композитора и управител на Фондация „Петко Груев Стайнов“, и Иво Косев –  главен уредник на Дом „Петко Стайнов“ към Исторически музей „Искра“ Казанлък. Част от събитието е и 20-минутен филм за композитора, в който за неговата роля и принос в развитието на българската композиторска школа и класическата музика у нас разказват композиторът проф. Виктор Чучков, диригентът проф. Пламен Джуров, хоровият корифей проф. Теодора Павлович и арх. Стефан Стайнов – син на композитора.

Петко Стайнов води широка музикално-обществена дейност като председател на Съюза на народните хорове в България и на Дружеството на българските композитори „Съвременна музика“. В периода 1941 – 1944 е директор на Народната опера.

Той твори и в областта на хоровата музика. С хоровите си балади става основоположник на нов дял в българската музика. В тях той претворява предимно драматични събития от старата и новата история на България и постига национално баладично звучене.

Избран е за редовен член (академик) на БАН през 1941 г., а от 1948 г. ръководи новосъздадения Институт за музика с музей при БАН - по-късно Институт за музикознание.