Папагалово Рококо и ботаническо лале – сред най-интересните видове в Парада на лалетата в Ботаническата градина в Балчик

Над 50 000 лалета представят в тазгодишното издание на „Парада на лалетата” в Ботаническата градина в Балчик. Новите сортове са 34.

Папагалово Рококо и ботаническо лале – сред най-интересните видове в Парада на лалетата в Ботаническата градина в Балчик



Традиционно всяка пролет Университетската ботаническа градина в Балчик е домакин на най-цветното и прекрасно събитие – Парадът на лалетата. Таиз година са представени над 50 000 лалета от 64 сорта, като новите за градината сортове са 34. Приказните цветни килими са разположени в градина „Разсадника” и „Божествената градина” с обща площ около 1200 квадрата. Това сподели главният специалист ландшафтна архитектура в градината - Марияна Димитрова. 


„Постарали сме се да предложим от всички групи – ранно, средно и късно цъфтящи лалета, да представим различни модели, такива, каквито не сме имало досега в ботаническата градина” – сподели тя.  


Сред най-интересните видове са божуровидните и тези, които са комбинация между божуровидни и ресничести  едновременно. Изключително красиви са и простоцветните ранни сортове, те са в различни цветове. Голям интерес представлява и папагаловото лале „Рококо”.  И тази година най-много са сортовете от клас „Триумф”, попадащ към средно-ранно цъфтящите лалета. Изборът му е свързан с периода на цъфтеж и необходимото време за изхранване на луковиците.


„Това е само част от всички колекции, които представяме и бихме искали посетителите да обръщат внимание  като цяло на градината, на биоразнообразието - имаме над 5000 вида растителни видове в градината. Да се запознаят с по-голяма част, по време на парада на лалетата могат да се видят много растителни видове” – сподели още Димитрова. 

Най-голяма остава колекцията от кактуси и сукуленти, както на открито, така и в оранжериите. Те са около 4000 вида, като само кактусите са около 1900.