Различния живот на илюстрациите извън книгите представят в Дом-паметника „Йордан Йовков” в Добрич

Илюстрации от български художници, рисували за уникална серия от детски книги с малко познати текстове на познати автори, са представени в Дом-паметника „Йордан Йовков” в Добрич.

Различния живот на илюстрациите извън книгите представят в Дом-паметника „Йордан Йовков” в Добрич



11 от общо 26-те книги от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” и илюстрациите в тях са представени в литературния музей в Добрич. Серията от детски книги е носител на 3 национални награди, сред които „златен лъв”, както и международна награда за илюстрациите на художничката Капка Кънева от Москва. 


Изложбата, както и изданията бяха представени от Гергана Димитрова от издателство „Лист” –София. „Исках да покажа и по-различния живот на илюстрациите извън книгите, защото те говорят достатъчно за себе си и извън страниците” – сподели тя. 

Гергана Димитрова сподели, че серията от книги за деца е замислена много отдавна, като първоначално нейната идея е била да преиздаде отново „Пчелица” на Анатол Франс. „Когато започнах да търся информация установих, че има много други писатели за възрастни, които познавам и имат едно или две неща за деца. Някои от текстовете са открити съвсем скоро, като този на Мери Шели, който е открит в един замък в Италия, в който е била отседнала. Тя го е написала като подарък за детето на домакините. Случайно открит и успяваме реално да видим нещо по-различно от нея. Други, като тези на Джойс и Вирджиния Улф, също са писани за роднински деца или като при Джойс – за неговия внук. След като попаднах на много информация за такива случаи, исках да направим серия, която да събере всички тези текстове на едно място” – разказа младата жена и допълни, че самото издирване е било много трудно, защото текстовете са непопулярни дори в държавите, от които са съответните писатели, а и самите те не са имали намерение да ги издават.


„Може би амбицията ми беше да открия нещо, което да излезе от обичайния контекст на детска книга и да накарам родителите да запознаят децата си с големите писатели още от рано. Серията има няколко много важни документа, освен,ч е събира на едно място тези текстове, всички художници, които рисуват за нея, са българи. Това за съжаление до скоро не беше възможно в България, тъй като в момента е криза не съм сигурна дали е възможно за напред, защото да издадеш детска книга с илюстрации на български художници е доста по-скъпо. Важното е, че тя образува една библиотека, която може да се чете години наред. В нея има текстове за деца на 4-6 години, но и такива за деца на 12-13 години, обхваща цялото детство и книгите могат да започнат да се четат с родителите и постепенно децата да започнат да си ги четат сами. Голяма част от книгите не са книги, които да запазиш в библиотеката си завинаги, а това са точно такива книги, които пазим цял живот и разгръщаме дори  когато станем на 80” – каза в заключение Гергана Димитрова. 


В изложбата можете да видите илюстрации на българските художници Любен Зидаров, Чавдар Николов, Мила Янева – Табакова, Капка Кънева, Дамян Дамянов, Свобода Цекова, Милена Вълнарова и Юлиян Табаков. 


Изложбата ще бъде официално открита в 16 часа днес.