Яйчените черупки - за какво могат да са полезни в градината

Не всички знаят, че безполезните на пръв поглед яйчени черупки могат да станат отличен тор за вашата зеленчукова градина.

Яйчените черупки - за какво могат да са полезни в градината

Яйчените черупки отдавна се използват като тор. В основата им  е лесноусвояем калциев карбонат (92-95%) и важните за развитието на растенията микроелементи: калий, силиций, магнезий, фосфор и др. На торенето с такива торове във всякакъв вид благодарно се отзовават всички растения: лук, моркови, вишни, френско грозде, листна салата, картофовите култури, цветята.



В зеленчуковата градина

Яйчените черупки се използват в селското стопанство както в наситнен вид, така и във вид на настойка. Но трябва да имате предвид, че колкото са по-дребни късчетата яйчени черупки, толкова по-лесно веществата от тях се усвояват от растенията. Затова събраният материал в болшинството случаи се препоръчва да се превърне в брашно. Изсушените яйчени черупки трябва да се смелят фино в месомелачка или кафемелачка преди да се използват.

– Подобряват кълняемостта на семената. За да се появят по-бързо поници, засетите семена трябва да се посипят отгоре с наситнени яйчени черупки. Това ще способства отглеждането на силни и здрави растения.

– Около корените. Сухите черупки на 4-5 яйца се наситняват до прахообразно състояние. След това се заливат с гореща вода и се затварят с капак. След това се оставят да престоят в продължение на 5-7 дни. При това се получената смес ежедневно се разбърква. След това течността се разрежда в съотношение 1:3 и с нея се полива разсадът от пипер, патладжани, цвекло и други зеленчуци и кореноплоди.

– Дренаж за разсад и цветя. Наситнените яйчени черупки могат да се добавят в съдовете за производство на разсад и в цветните саксии в качеството им на дренаж. В този случай черупките не се смилат на брашно, а само леко се начупват.

Подобрете структурата на почвата

Прахът от яйчените черупки понижава киселинността на почвата и заедно с това подхранва растенията. За тази цел обикновено се използват 1-2 чаши наситнени яйчени черупки на 1 квадрат. А ако почвата е много кисела, то се внасят повече – до 1 кг на 1 квадрат площ.

При есенното прекопаване на участъка черупките, които са смлени грубо, се смесват с почвата. Това прави земята по-рохкава и подобрява достъпа на въздух.

Преди използването на черупките се препоръчва да ги загреете във фурната. Това ще помогне на калция по-бързо да премине в почвата.

Защитно средство срещу болести и вредители

С прах от яйчени черупки трябва да напудрите разсада на растенията за защита от сечене, а внасянето на това средство в почвата защитава корените на растенията от нашествия на къртици. Освен това яйчените черупки са надеждно средство за борба с поповото прасе. За тази цел черупките се смачкват, добавя им се слънчогледово олио и се закопават между редовете със засадени растения. След такова угощение насекомите-вредители умират. Можете и просто да наситните яйчените черупки до прахообразно състояние и да посипете с тях около растенията в зеленчуковата градина. Освен това насипаните черупки препятстват нашествието на голи охлюви, които лазят неприятно по повърхността.

Яйчените черупки дори в голямо количество не нанасят вреда на растенията. Затова такова бюджетно и полезно торене може да се слага непосредствено в ямките преди засаждането на всякакви култури. Просто насипете малка шепа и вашите зелени питомци ще откликнат с бурен растеж и отлична реколта.