В 4 населени места в област Добрич провеждат изследване „Бюджет на времето на населението”

В област Добрич изследването ще се проведе в градовете: Добрич и Балчик, както и в селата: Ловчанци и Орляк.

В 4 населени места в област Добрич провеждат изследване „Бюджет на времето на населението”

В периода март 2022 г. - март 2023 г., в изпълнение на Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г. (ЗПНЖФ2021), Закона за статистиката и решенията на Централната комисия по преброяването и Програмата на Статистическата служба на Европейската комисия, Евростат - за единно изследване на бюджета на времето, Националният статистически институт на България ще проведе  изследване „Бюджет на времето на населението”.



С настоящото изследване се цели събирането на международно сравнима информация за основните характеристики на използване на времето: измерване на времето, което лицата изразходват за различни дейности в ежедневния си живот; измерване на всички форми на труд, включително неплатен труд и производителност на домакинствата; балансът между професионалния и личния живот; проблемите, свързани с грижите за деца и хора с увреждания. Получените резултати ще предоставят информационно осигуряване на политиките по равнопоставеността, съобщават от Отдел:Статистически изследвания - Добрич към Териториално статистическо бюро-Североизток .

Обект на изследване са всички лица на 10 и повече години в 3 150 обикновени домакинства в страната, попаднали в извадка на случаен принцип. В област Добрич ще бъдат анкетирани 70 домакинства, като са предвидени и 35 резервни домакинства.

Наблюдението се осъществява с участието на анкетьори, които при първото си посещение в домакинствата се легитимират със служебна карта и представят писмо от председателя на НСИ. Анкетьорите са задължени съгласно Закона за статистиката да пазят в пълна тайна получената от тях информация. Предоставените от домакинствата лични данни ще бъдат събирани, обработвани и съхранявани само и единствено за производството на статистическа информация.

Опазването на тайната на данните, предоставени от респондентите, тяхната защита и използването им изключително за статистически цели са гарантирани от разпоредбите на ОРЗД, Регламент (ЕО) 223/2009 относно европейската статистика, Закона за статистиката и ЗЗЛД.

Изследването е с продължителност 12 месеца и приключва през март 2023 година.

Предварително благодарим на домакинствата за сътрудничеството!

Допълнителна информация може да получите на телефони: (02) 9857-640, (02) 9857-463, отдел „Статистика на Населението и жилищния фонд”, всеки работен ден от 9.00 до 17.30 часа.