От днес се отваря прием по de minimis за подкрепа на производителите на оранжерийни зеленчуци

От 28 март до 11 април в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) се приемат заявления за подпомагане по схемата de minimis за регистрираните земеделски стопани, произвеждащи оранжерийна продукция.

От днес се отваря прием по de minimis за подкрепа на производителите на оранжерийни зеленчуци

Средствата ще бъдат изплатени до 29 април 2022 г. Припомняме, че УС на ДФ „Земеделие“ реши да бъдат отпуснати 3,5 млн. лв. по de minimis на производителите на оранжерийни зеленчуци заради увеличените цени на газа.


Земеделските стопани, отглеждащи зеленчуци оранжерийно производство (домати, краставици и пипер), се подпомагат при ставка 5 400 лв./ха.

След съгласуване с бранша бе взето решение утвърденият ресурс да се предостави на производителите на оранжерийна продукция за покриване на част от производствените разходи по технологична карта за реколта 2022 г.

За помощта могат да кандидатстват стопани, подали заявление по Схемата за обвързано подпомагане за оранжерийни зеленчуци (СЗо) – Кампания 2021 г. Те се подпомагат за установените площи след извършените административни и/или проверки на място, включително и след проверката за реализация на продукцията по Схемата за обвързано подпомагане за оранжерийни зеленчуци (СЗо) – Кампания 2021 г.

На подкрепа имат право оранжерийните производители на домати, краставици и пипер. Подпомагането ще важи както за отопляеми, така и за неотопляеми оранжерии.

Указанията по схемата са качени на официалната интернет страница на ДФ „Земеделие“.