Двама студенти по медицина в немски университети в момента са на стаж в „МБАЛ-Добрич“ АД

Виктория Върбанова и Александър Манев са избрали областната болница за своя стаж, тъй като са родом от Добрич и защото вярват, че тук могат успешно да допълнят знанията си, които са натрупали в университетите в Германия.

Двама студенти по медицина в немски университети в момента са на стаж в „МБАЛ-Добрич“ АД

Виктория е студентка първа година в медицинския университет в град Мюнхен, Германия. По време на стажа си в многопрофилната болница в Добрич тя е прекарала три седмици в отделението по кардиология и две седмици в отделението по педиатрия. На този етап Виктория Върбанова има желанието да специализира именно педиатрия, затова и се надява през летния й стаж отново да има възможност да практикува в отделението за малките пациенти на МБАЛ-Добрич. „Седмиците, които успях да бъда в нашата болница, за мен бяха изключително полезни. Екипът и в двете отделения ме посрещна радушно, всички тук са много отзивчиви и се стараят да ми покажат колкото се може повече“, споделя Виктория Върбанова. 


Александър Манев е втора година студент в медицинския университет в град Аахен, Германия. Избира за част от своя задължителен стаж МБАЛ-Добрич, защото има желанието да разгледа различни отделения и да добие представа от работата в тях. Времето му тук преминава предимно в Отделението по ортопедия, но е успял да влезе и в отделенията по кардиология, гинекология, педиатрия, Второ вътрешно отделение и други. Неговата цел е да добие колкото се може повече впечатления и знания, които да му послужат правилно при вземането един ден на решението каква медицина би искал да специализира. „Всички лекари тук са приветливи и ме посрещнаха много добре. Силно впечатление ми прави, че колкото и да е сложна работата им, те я вършат с усмивка и се стараят да бъдат полезни, както на своите пациенти, така и на мен. Позволиха ми да присъствам и в няколко операции и нито за миг не спряха да отговарят на въпросите, които ме вълнуват“, отбелязва Александър.

До края на втората си година обучение в университетите по медицина в Германия двамата студенти трябва да имат 90 дни стаж. Виктория и Александър са категорични, че отново биха разчитали за своята практика на „МБАЛ-Добрич“ АД.