На 15 март 1906 г. е регистрирана автомобилната марка Rolls-Royce

Първият модел е създаден през 1904 г., а две години по-късно влиза в промишлено производство.

На 15 март 1906 г. е регистрирана  автомобилната марка Rolls-Royce

Автомобилите Rolls-Royce са едни от най-скъпите в света и в масовата култура се свързват с богати и преуспели личности. Голяма част от екземплярите са специална поръчка, целяща придобиването на автомобил с максимален лукс в купето и престиж.




Освен на лукс, името Rolls-Royce също е символ на качество и надеждност. Точно затова, с малки изключения, фирмата,  която е дъщерна на BMW, отбягва да продава лицензи на разни производители, защото се опасява, че качеството и надеждността на даденото изделие ще спаднат и така ще пострада нейното реноме.

Автомобилите Rolls-Royce са популярни и с емблематичната си статуетка, наречена Spirit of Ecstasy (Духът на екстаза), монтирана върху предния капак на автомобила. През Първата световна война фирмата Rolls-Royce произвежда и самолетни двигатели, като в 1920 г. това производство преобладава над автомобилното. Поредните модели двигатели носят имената на хищни птици: Eagle (орел), Hawk (ястреб), Falcon (сокол), Condor (кондор). Най-успешният двигател Merlin (малък сокол, чучулигар) се появява в 1935 г.