Помощи за бизнеса заради високите цени на тока и през април

Бизнесът ще бъде подпомогнат заради високите цени на тока и през април, а след това ще се търси дългосрочен механизъм за справяне със ситуацията.

Помощи за бизнеса заради високите цени на тока и през април

Това стана ясно след среща на представители на работодателските организации с премиера Кирил Петков и ресорни министри.



Петков допълни, че кабинетът няма да допусне покачване на цените заради спекула, а поскъпването на стоките и услугите ще бъде движено единствено от инфлацията, която е „няколко процента, а не 10 на сто“.

Тъй като високите цени на енергоносителите са сериозен проблем пред българския бизнес, заедно с кабинета е постигната договореност за изработване на механизъм, при който ще се търси дългосрочност на договорите, обясни Петков.

За да има време да се изработи този механизъм, „бизнесът ще бъде подкрепен и през април месец. Нивата, на които ще бъде подкрепен за цените на електроенергията, ще ги обсъдим до края на тази седмица и в началото на следващата седмица ще има предложение за нова мярка“.

Петков предупреди, че заради струпването на различни рискове като войната в Украйна и проинфлационни още преди нея светът навлиза в изключително сложен период:

„В момента целият свят влиза в една рискова зона на стагфлация. Ако това се случи, това означава, че имаме хем инфлация, хем растежът, икономическият растеж се намалява. Така че оттук нататък ние много внимателно трябва да направим всяко наше движение, така че да избегнем риска от забавяне на икономиката“.

Помолен за коментар за опашките за олио в почивните дни и опасенията за дефицит или прекомерна цена на стоки от първа необходимост, Кирил Петков заяви:

„Фейсбук и паниките не трябва да бъдат част от ежедневието, за да можем да нямаме инциденти като този, който се случи с олиото“.