15 години отбелязва Кабинетът по тарапевтичен педикюр на Гери-то в Добрич

Анализ на ходила, индивидуални коригиращи стелки, терапевтичен педикюр, обработване на проблемни нокти и още много други влизат в дейностите, които вече 15 години карат пациентите да идват при специалиста.

15 години отбелязва Кабинетът по тарапевтичен педикюр на Гери-то в Добрич

Гергана Пенева или както всички я знаят- Гери-то, помага на хора от всички възрасти и търси още и още нови начини, за да подобри своите знания, записва се на курсове и продължава да се обучава. Работи и се развива, за да може да помага на хората. За да се получи резултат, за да се помогне, трябва да работим с пациента в екип, казва Гери, която днес чества 15 години от създаването на своя кабинет.



Специалистът по терапевтичен педикюр ни съветва да обърнем внимание на профилактиката. Категорична е, че една от най-честите причини за възникване или задълбочаване на проблемите с ходилата е неправилният избор на обувки. 

Много хората не осъзнават, че 80 процента от нашите проблеми е в размера на обувките. Масово се носят малки обувки, което води до редица проблеми като мазоли, кератози, микозни или пък впити нокти. Най-често това се случва при дамите. Не може една обувка, ако е удобна, да причинява проблеми, казва Гергана Пенева. Правилният начин да избираме обувки за децата и за себе си е да очертае някой друг (не ние самите) стъпалото ни, след което да се добавят 5 мм в дължина и широчина и така да се определи правилния номер обувка за нас. Важно е при очертаването да не се движат краката или горната част на тялото, те трябва да са  успоредно разположени и да не се навеждаме напред. 

„Синдромът на Пепеляшка“ нанася огромни щети по ноктите. Мазоли, грануломи, мазоли по ходилата, може да се получат и т.н. кокоши тръни, което изисква по-дълго и упорито лечение.

Впитите нокти са проблем, но повечето ми клиенти се срамуват повече от гъбичките по ноктите си, допълва тя. 

Една от масовите заблуди е че проблемите се развиват при хора с лоша лична хигиена, а то не е така. Всеки би могъл да заболее при неправилен избор на материя, както и номер на обувките, например.

Лакът по болни нокти само влошава състоянието. Самолечението също. Често в практиката си Гери се среща  хора, които са опитвали сами да се справят с гъбичките по ноктите на краката си. С времето са били като в омагьосан кръг, но в един момент стигат до кабинета й. Тогава започва работата в екип и тя работи с много лекари, за да се намери вярното лечение чрез изследване.

Има много упорити гъбични инфекции , които не могат само локално да се лекуват и е нужно и диета, правилно хранене, както и медикаменти.

Лечението на проблемите при ходилата и кожата на краката изисква екипна работа между специалиста и пациента и много упоритост и постоянство. Важен е крайният резултат.

Пациентите й са на различна възраст. Най-малката й пациентка е била на 40 дни, когато са я довели в кабинета. Родена е с впити нокти, което напоследък се оказва нерядко явление, казва Гери. А най-възрастният й клиент е 96-годишен мъж, който редовно идва, за да му бъдат изрязвани правилно ноктите.

15 години - това е солиден опит, но и и до днес Гергана Пенева черпи знания и от практиката на свои колеги в страната. Така се учим взаимно, усмихва се тя. 

След още 15 години е категорична, че ще продължи да работи все така всеотдайно и да се старае да оправдава доверието на своите клиенти. Ще продължи да работи с всички фирми, които произвеждат инструменти с високо качество и предполага, че след още 15 години може би при стелките ще има още по-нови тенденции. 

Мечтае за собствена клиника за болни ходила и нокти. А още тази година ще сбъдне още една своя мечта – да бъде преподавател по една корективна система. 

Здраве, успех и още много по 15 години си пожелава специалистът по терапевтичен педикюр Гергана Пенева. Пожелание , споделено в коментарите за работата й и от доволните клиенти, които отдавна са и нейни приятели.

Ако желаете да посетите нейния Кабинет по терапевтичен педикюр,  ще го откриете в гр.Добрич на улица „Дойран” 7, до х-л „Тиара”, работи от понеделник до събота от 8 до 19 часа.