Депото за отпадъци в Стожер бе една от темите на извънредното заседание на народното събрание

За нуждата от по-съвременна технология за обработка на отпадъци с минимален остатък за депониране, се обяви депутатът от „Има такъв народ“ д-р Ивайло Христов.

Депото за отпадъци в Стожер бе една от темите на извънредното заседание на народното събрание

По време на редовния контрол, който се провежда  извънредно днес, във вторник, депутатът от „Има такъв народ“ д-р Ивайло Христов зададе въпрос към Борислав Сандов- вицепремиер и министър на околната среда и водите. Въпросът бе свързан с депото за отпадъци край с.Стожер и какви мерки ще предприеме МОСВ за информиране на заинтерованите гражданите и защита на техните права.



В своя отговор и последвалата реплика, вицепримиерът се съгласи с народния представител от Област Добрич, че трябва да се промени политиката за управление на отпадъците, както и че това, което се допонира, трябва да се управлява много внимателно. 

По запитването относно опасенията на живеещите в съседни на Стожер села жители и разрастването на депото на отпадъци, министър Сандов отговори така:

„МОСВ и РИОСВ Варна са запознати с работата на депото за отпадъци. Там периодично се извършват комплексни проверки. В периода 15-16 април 2021г. е извършена последната комплексна проверка, при която е установено, че разрешеният проект капацитет за 240 000 тона за депониране на отпадъци в клетка 1 е изчерпан,а 24- часовият капацитет за депониране  е нарушен. Това  е в нарушение на условията. Взети са мерки-административно-наказателни действия от РИОСВ. Влязлото в сила наказателно постановление е платено на 24 август. 

По компонентите и факторите на околната среда не са констатирани нарушения,включително и при последната проверка, на 15 февруари 2022г. ,не са установени нарушения по отношение на околната среда. Съгласно предоставената информация от Община Добрич, инвестиционното предложение е за увеличаване на капацитета на инсталацията- клетка 1 и 2 на инсталацията в с.Стожер и заустване на пречистени отпадни води в р.Суха река, предвижда увеличение на капацитета на клетка 1 от 240 хил тона на 295 хил. И на клетка 2 от 145 на 170 хиляди тона. Увеличаване на депонираните отпадъци на денонощие от 130 на 150 тона, като по този начин общият капацитет на депото се променя от 685 на 765 хиляди тона.

Предвиждат се промени и в капацитета сепариращата и компостиращата инсталация. Освен промени в капацитета на инсталацията, се планира в хода на строителството монтиране на ново пречиствателно съоръжение, което да гарантира пречистване на инфилтрата до степен на заустване в Суха река. Налага се и промяна в схемата на третиране на инфилтрата. Изготвяне на план за тръбопровод от депото до реката. Предложените промени подлежат на оценка на околната среда.  Компетентен е имено министърът на околната среда и водите. Във връзка с постъпили възражения от жители на с.Ботево и Драганово, както и на Община Добрич. МОСВ е информирало Община Добрич за необходимите действия, които следва да бъдат предприети ,включително информиране на жителите. Писмо ще бъде предоставено на Община Добрич.“