Изграждат центрове за издаване на документи за временно пребиваване на граничните пунктове

На всеки български граничен пункт ще бъдат изградени центрове за издаване на документи за временно пребиваване на всеки украински гражданин, който бяга от войната, съобщи Кирил Петков по време на блиц парламентарния контрол.

Изграждат центрове за издаване на документи за временно пребиваване на граничните пунктове

Във формуляра ще има специфичен номер, който ще служи като официален документ на бежанците, които влизат на територията на България. Още от границата данните ще бъдат изпращани към министерството на туризма, а те ще осъществяват връзка с хотелиерите:



„Те се насочват към тези хотели в координация с областните управители, така че да няма хаос и тези хора да бъдат настанени в хотели, които в момента са извън туристическият сезон. След това нашите  хотели могат да си дадат своите разходи от насочените украински пребиваващи с обезщетение от 40 лева на човек. Тези, които минават просто през България минават с туристическа виза, така че за тях държавата не прави нищо, те сами се оправят, но тези, които искат да използват България като убежище, минават по този канален ред“.

Държавата ще създаде платформа за намиране на работа и за бърза интеграция на бежанците у нас, посочи още премиерът.

„Така че да могат тези хора бързо да се интегрират в българското общество. Едновременно с това има координация с министерство на образованието и министерство на здравеопазването, така че да имат и адекватни медицински грижи и за техните деца да има възможност да се интегрират в учебната ни система.“