Фирми от Добрич желаят да предоставят работа на украински бежанци

Работодатели се свързват с общинската администрация в областния град

Фирми от Добрич желаят да предоставят работа на украински бежанци

За заявена готовност на български фирми да предоставят работа на намиращите се в град Добрич украински бежанци, съобщиха за Добрич онлайн от Общината.



Работодателите са пожелали общинската администрация да ги свърже с бежанци, които търсят възможности на пазара на труда у нас. Предоставят работни места за хлебари и сладкари. 

Има интерес към болницата за медицински лица, но там е нужна процедура за легализиране на дипломата и за признаване на държавните изпити, което е допълнителна процедура.

Важното е, че за да работят в България, украинците трябва да имат статут на бежанци и да организират този процес. Това те могат да направят и сами, като се обединят и изпратят заявление през ОДМВР -Добрич до София в Държавната агенцията за бежанците, за да може да дойде тук мобилен екип и да извърши регистрацията. Биха могли да го направят самостоятелно, без да чакат определена институция или организация. 

Само с този статут те могат да работят на територията на страната, както и децата им да посещават детските учебни заведения и училищата в България.

Работодатели, които желаят да вземат на работа украински бежанци, могат да потърсят съдействието както на Община град Добрич, така и Българо-украинското дружество „Добруджа-Украйна“, което се помещава в НЧ „Йордан Йовков-1870 година“.