Нелегални таксита, ВиК и инфраструктура - сред проблемите, представени от граждани пред Настимир Ананиев в Добрич

Председателят на комисията по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление в Народното Събрание Настимир Ананиев се срещна днес с жители на област Добрич.

Нелегални таксита, ВиК и инфраструктура - сред проблемите, представени от граждани пред Настимир Ананиев в Добрич

Срещата беше инициирана от народните представители Йорданка Костадинова и Галина Георгиева и се проведе в щаба на „Продължаваме промяната”. 



В продължение на няколко часа Ананиев изслуша проблемите на гражданите и институциите. 

„Това е поредната изнесена приемна с регионална насоченост в страната. За мен това е 16-ия областен град. Идеята на тази обиколка е да чуем максимално много граждани и институции, като приемните са свързани със законите, които минават през Регионалната комисия” – заяви Настимир Ананиев. 

Той сподели още, че да се срещнат с него и народните представители Йорданка Костадинова и Галина Георгиева са дошли и много граждани с лични казуси и проблеми. „Стараем се да помогнем на всеки един човек, защото като народни представители имаме възможност да получаваме много по-бързо информация. В някои случаи можем и да ги посъветваме къде да си потърсят правата, защото това, което установявам от всички приемни е, че много от хората не знаят по какъв начин да си защитят правата. Една от моите идеи, която се надявам да мога да реализирам, след като посетя всички областни градове, е по ирландски модел да използвам т.н. граждански информационни центрове. В тях всеки един гражданин безплатно може да влезе, да разкаже какъв проблем има и да бъде консултиран. Това не отменя адвокатите, а подпомага дейността на държавата и обяснява по какъв начин работи държавната уредба” – сподели още Ананиев. 

Той очерта някои от въпросите, които са били повдигнати от граждани и институции днес в Добрич. „Един от проблемите, който беше подаден като сигнал, е свързан с моята дейност и в транспортната комисия – това са нелегалните таксита в град Добрич. Свързано е с местната работа на Изпълнителната агенция Автомобилна администрация и с Общината. Тези две институции трябва да се грижат, за да няма такава нелегална дейност. Това е нелоялна конкуренция към хората, които си плащат данъците и социалните осигуровки. За съжаление според сигнала, който получихме, това се прави под протекции на  институциите, които трябва да проверяват и контролират” – сподели Ананиев и допълни, че ще информацията ще бъде проверена. 

Друг сигнал е свързан с благоустройството на квартал „Рилци”.  „Имаше граждани, които подадоха няколко сигнала, свързани с различни казуси в този квартал – гражданите споделиха, че няма почти никакви тротоари, че самото благоустройство е занемарено. Получихме и сигнал за читалището там, на което се полагат различни законови привилегии, но не се случват за момента. Аз ще пусна запитване към Община Добрич, за да разбера какво е планирано за самия квартал през следващите години” – заяви Настимир Ананиев.

Граждани са споделили и за предлаганите ВиК услуги в Добрич. „Оплакаха се от самото управление на дружеството и от качеството на водата” – сподели той и допълни, че  е получен и сигнал  за авария след изпълнението на водния цикъл в града.  „Имаме притеснение  по какъв начин е изграден водния цикъл и как се спазват гаранциите. Това ще го проверим с общината” – категоричен беше той. 

Представители на разсадопроиводителите са споделили, че са силно засегнати от ковид кризата. Те са попитали дали държавата предвижда субсидиране на сектора. Настимир Ананиев увери, че казусът ще бъде обсъден в Комисиите по финанси и земеделие, за да се разбере дали има начини, по които са се подпомогне бранша. 

„Имахме сигнал от гражданин за много лошо състояние на улиците в квартал „Запад”. Нашите народни представители от Добрич вече са задали въпроси към Общината, очакваме отговор какво се планира и какво ще бъде направено в целия Добрич – какво се предвижда като благоустрояване и проекти” – сподели още Ананиев. 

Той представи и някои от проблемите, които са споделили граждани и в други градове. 

„На много места имаме оплаквания за хора, които не могат да отпишат адресните си регистрации. Физически и юридически лица, които в някакъв момент са били собственици, наематели, са ползвали имота и нямат възможност за отписване. В момента мислим варианти, при смяна на собственост, новият притежател да има възможност да отпише всички хора, които са на текущия адрес. Обмисляме и вариант при шестмесечно изтичане на правно отношение, собственикът да има право да отпише въпросното лице. Собственикът на имота трябва да има повече права. Друго нещо, което наблюдаваме в много областни градове, е срастване на главните архитекти, които ще мислим по какъв начин да не се явяват последна инстанция в различни казуси. Имаме много оплаквания, в които се оказва, че главните архитекти си създават нова нормативна база и уредба, която закона дава. В Регионалната комисия сме готови да приемаме спешни поправки в закона за устройство на територията. Подготвяме и нов Кодекс, който да обединява много различни закони за устройство на територията, за да изчистим нещата, които са стари и не отразяват действителността към момента. Ще се опитаме да разсечем многото корупционни практики, които се използват през Закона за устройство на територията. Това се дължи на различното тълкование” – заяви Ананиев.  

На въпрос дали се обсъжда ново териториално деление, той отговори, че е нужно окрупняване на общините. „Тази тема е повдигана през годините, но до момента не е имало политическа воля да се предприеме този ход. Предпоставката, че имаме преброяване, което дава някаква конкретна информация за населението, което е ключово за едно такова окрупняване. За мен три от критериите, които са много важни, за да се прецени в каква посока да се действа са населението, финансовото състояние на общината и икономическата активност в самата община. За съжаление в 1/3 от общините в България най-големият работодател е Общината, през различни програми се наемат хора, те зависят от работата си. При едни избори това ги тласка е една или друга посока, но не подпомага развитието на общината и качеството на живот. Едно такова окрупняване ще подобри услугата, което се предлага на гражданите и при по-големите общини ще имат възможност да кандидатстват директно към европейски програми и ще развиват своя регион. Нужно  е добро управление и преструктуриране на текущото териториално деление” – каза председателят на комисията по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание. 

Народният представител Йорданка Костадинова сподели, че приемната на Продължаваме промяната ще е отворена всеки понеделник за гражданите, които искат да споделят проблемите си. „Надяваме се да бъдем медиатори за тяхното решаване по-нагоре” – сподели тя. 

Галина Георгиева допълни, че проблемите в нашия град са доста и са затлачени във времето. „Ще бъдем много доволни, ако господин Ананиев сам изяви инициатива да дойде отново, но и ако гражданите искат среща с него, ние сме насреща и ще го поканим” – заяви тя. 

Настимир Ананиев каза в заключение, че Добрич винаги е бил специален за него и ще помогне за всеки един казус.