Национален военен университет „Васил Левски“ и Исторически музей – Балчик представят възстановка на казармена клетва

Исторически музей – Балчик създаде свой проект „Музеят като образователна среда“, в който е залегнал час по родолюбие.

Национален военен университет „Васил Левски“ и Исторически музей – Балчик представят възстановка на казармена клетва

Като културна институция ние смятаме, че патриотичното възпитание в наши дни е наложително от гледна точка на все по-често констатираните липси в ценностната система на съвременните деца,пишат на страницата си от музея. Ние осъзнаваме отговорната задача за формирането на национална идентичност и патриотични нагласи на подрастващото поколение. Най-добрият начин, който не предизвиква задължение, са практическите примери, възприемани значително по-бързо и непринудено. Няма по-голямо благо за обществото и държавата от добре възпитаната младеж. За нас е важна и отговорна задача да създадем условия за формирането на българска национална идентичност, съпричастност и гражданска отговорност.



Ето защо възникна идеята за възстановка на казармена клетва, съвместно с Национален военен университет „Васил Левски“ гр. Велико Търново, на база подписан меморандум за сътрудничество между двете институции. Тя ще се проведе на 4 март 2022 г. от 14,00 часа на площад „21 септември“ в гр. Балчик. Също така под егидата на Министерство на отбраната на Република България и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ ще бъде показана изложбата на д-р Илия Вълев от Регионален исторически музей – Велико Търново „Когато момчето става мъж… Казармата през онези 45 години“. Изложбата ще бъде открита на 4 март 2022 г. от 15,00 часа в зала на Исторически музей – Балчик.

За реализиране на целите на патриотичното възпитание е необходимо активното включване в духовния живот на обществото както на децата, така и на възрастните. Задачата на обществените културни институции е да поддържат чувството за принадлежност към културната традиция на нацията, запазването, обогатяването на националните ценности, както и тяхната приемственост за всяко следващо поколение.