Генчовска: Комендантският час в Киев затруднява евакуирането на българите

Външният министър и премиерът дадоха брифинг

Генчовска: Комендантският час в Киев затруднява евакуирането на българите

Премиерът Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска с последна информация за ситуацията в Украйна. От брифинг в МВнР стана ясно, че комендантският час в Киев затруднява евакуацията на българите. 



„Това, което се случва, е много динамично. Руските войски се движат доста интензивно и посоките се сменят. Уверявам, че в МВнР има работещ щаб, който ежеминутно комуникира с посолството ни в Киев, с другите посолства и с автобусите. Чакаме възможността за свободни коридори, за да изведем нашите съграждани безопасно”, обясни премиерът Петков. 

Външният министър Теодора Генчовска определи ситуацията в Украйна като много динамична. „Към настоящия момент мога да кажа, че в Киев е обявен комендантски час от 17 ч. тази вечер до 8 ч. сутринта в понеделник. Това затруднява евакуирането на нашите сънародници, отбеляза тя.

Службите ни за сигурност търсят възможност за осигуряване на безопасен коридор, който да изведе българите от украинската столица.

„Създадена е специална група под формата на приложение, в която са включени всички желаещи за евакуация. Посредством нея нашите сънародници са информирани за часа и мястото на тръгване, когато може да се осъществи зеленият коридор”, добави Генчовска.

Тя допълни, че от Одеса за България вече са тръгнали три пълни автобуса. В тях освен български граждани са качени и четирима италианци и двама украинци. В неделя ще тръгнат два автобуса, съвместно с автобуси на гръцкото генерално консулство. Те ще бъдат придружавани от полицейски ескорт.

„Препоръчали сме на всички български граждани, които тръгват с лични автомобили, да зареждат по 20 л. гориво и да поддържат непрекъснато пълни резервоари до напускане на Украйна”, апелира външният министър.

На граничните пунктове в Румъния и Молдова има наши дипломатически служители, които да окажат помощ за безпроблемно преминаване. 

По данни на посолството ни 140 души продължават да са в Киев и желаят да бъдат евакуирани. Автобусите предстои да бъдат паркирани на територията на дипломатическото ни представителство.