Кока-кола сменя мястото за съхранение на секретната си формула

Рецептата за производството на известната напитка е една от най-ревниво пазените промишлени тайни в историята.

Кока-кола сменя мястото за съхранение на секретната си формула
Кока-кола, най-големият производител на безалкохолни напитки в света, сменя мястото за съхранение на секретната формула за пръв път от 1925 г. Рецептата за производството на известната напитка е една от най-ревниво пазените промишлени тайни в историята, предаде БГНЕС.

През последните 86 години желаната от всички формула на напитката се е пазела в сейф в банка SunTrust в град Атланта, САЩ. Решението на компанията е да я премести в музея "Светът на Кока-кола" в същия град. Сейфът с тайната формула ще бъде част от експозицията, но документът с рецептата остава заключен и публиката няма да има достъп до него.

Произходът на вероятно най-известната безалкохолна напитка в света датира от 1886 г., когато лекарят Джон Пембъртън създава сиропа, с който се приготвя напитката, без дори да запише рецептата.

Рецептата бива записана чак през 1919 г., когато Ърнест Вуудръф и група инвеститори купуват компанията. Документът се е съхранявал в Guaranty Bank, Ню Йорк, а 6 г. по-късно е преместен в банката в Атланта.

През годините е имало много опити да се разкрие тайната на Кока-кола и са много рецептите, претендиращи за автентичност. През 2006 г. е била заловена служителка на компанията, опитваща се да продаде формулата на вечния й съперник Пепси Кола. Предполага се, че от създаването си до днес рецептата е била променяна многократно, въпреки, че компанията признава само за известни незначителни промени.