Доброволците от групата „Заедно можем всичко“ даряват усмивки и надежда

Равносметката досега – само за два месеца са подпомогнати над 15 семейства в нужда

Доброволците от групата „Заедно можем всичко“ даряват усмивки и надежда

В началото са едва двайсетина млади дами от Добрич, които дори не се познават помежду си. Обединява ги пост в една от групите в социалните мрежи. Свързват се с авторката на поста и се включват с дарения в първата си по това време съвместна кауза. 



Създават спонтанно фейсбук група, която именуват „Заедно можем всичко“. Към днешна дата - два месеца по-късно, групата им наброява повече от 1000 членове. Вече имат солиден опит в създаването и осъществяване на каузите. Имат и организация с модератори и ясни правила за всички в групата. Радват се на положителни коментари, подкрепа от хиляди хора от Добрич, Генерал Тошево и региона, че дори и от Варна,София и Гоце Делчев.

Всеки обича приказките  с щастлив край. А във всяка приказка освен злодеи и беди, има както и в реалността, доза магия от вълшебната пръчица на добрата фея.

Вълшебниците от групата „Заедно можем всичко“ почти до една са семейни и с малки деца, но намират време и сили, за да сбъднат това, което за много хора остава само като добро намерение на думи. Желанието да помогнат съчетават с действие, координация и бърза реакция, в резултат на което често виждат сълзи от радост и благодарност.

Поредната им кауза, обявена само преди 3 дни, доказа, че имат доверието и съпричастността на хората с добри сърца и за няколко часа и стотици коментари, бе събрана първата пратка за 6-членното семейство, което остана без дом след пожар заради късо съединение в с.Генерал Колево. Историята накратко - сигналът подава учителката на едно от децата в пострадалото семейство-Галя Митева, дамите качват съобщението в групата и за часове стотици хора изявяват своето желание да помогнат, посочвайки кой с какво точно.

Вече са доставени храна за семейството, дрехи и обувки, като все още се търсят обувки 43 и 41 номер за бащата и за дядото. Осигурен е стерилизатор, шезлонг, количка и всичко необходимо за едно новородено, както и дрехи за децата. 


Когато имат свой дом, ще им занесем мебели и пералня, споделя в интервю за Добрич онлайн една от дамите, които от самото начало са ядрото на групата, а сега е един от администраторите – Кaлинка Коева, по-известна в групата като Kалитоо Маринова.

Вчера с нас се свърза една жена с молба да намерим проходилка за 91-годишна дама, която е претърпяла операция на ставите, сподели тя. Чудото се случи за два-три часа и сега предстои да й я предадем.

Към момента събираме дарения за абитуриентите в домовете в Тервел и Силистра. Там ще помогнем, поддържаме връзка и с Варна, откъдето се включват доста дарители в каузите.

Костюми, ризи, бални рокли, чанти и официални обувки са донесени вече в помещението, което използват за склад, но акцията продължава, като ежедневно администраторите обявяват какво е нужно на фейсбук страницата „Заедно можем всичко“.

Също така търсим хладилник за семейство с детенце със специални потребности, напомня Кали Коева. 

Важно е хората да се свързват с нас чрез лично съобщение и да не качват снимки на това, което желаят да дарят, апелира младата дама. Така получават и повечето сигнали за хора в нужда. Задължително ги проверяват и тогава се обявява поредната дарителска кауза.

Вярвам в доброто у хората и виждам колко много са те, усмихва се с благодарност Кали.

Всеки един пример на приключила успешно лична история ги убеждава в това. Една от кампаниите, която е вече завършила, наскоро събира само за два часа нужните 6 кутии с Фризолак, както и 2 пакета памперси за семейство, което не може да си ги позволи.

Пожелават си здраве и групата да се разраства все повече и повече и скоро да има сили да организира и по-мащабни кампании.

Така вълшебството се предава - от човек на човек, от съдба на съдба и тежкото олеква, споделено с нов приятел, протегнал за помощ в нужния момент своята ръка.